Yeni yılla birlikte doğalgaza yüzde 50'ye, elektriğe ise yüzde 125'e varan zam yapıldı. Ocak ayı faturalarının yarısı zamlı tarifeden, yarısı ise eski tarifeden kesildi. Aralık ayı faturalarına göre 3 kata varan artış yaşanırken, 1 Ocak 2022'den geçerli olmak üzere doğal gaz ve elektriğe zam geldi. Konutlarda kullanılan doğalgazın birim fiyatında yüzde 25, elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın birim fiyatında yüzde 15, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgazın birim fiyatında ise yüzde 50 artış oldu. 

2022'in ilk günlerinde doğalgaza ve elektriğe yapılan zamlar asgari ücretle geçinin aileleri bir hayli zorladı. Asgari ücretle geçinen 4 kişilik bir hanenin doğal gaz, elektrik ve su faturasına ödediği miktarın asgari ücretin 4’te birine denk geldiğini belirten yurttaşlar, zamlara tepki gösterdi. 

'GÖZLERİMİZİ ZAMLARA AÇTIK'

İstanbul’un Sultangazi ilçesinde market çalışanı olan Züleyha Müldür, (31) asgari ücretle geçinmeye çalıştığını ve tek başına olmasına rağmen geçinemediğini ifade etti. Yeni yılla birlikte elektrik ve doğalgaza gelen zamlara dikkat çeken Müldür, “Evim kira ve asgari ücretle geçinmeye çalışıyorum. ‘Asgari ücrette zam yaptık’ deniliyor ama 2022 yılının ilk günü gözlerimizi zamlarla açtık” dedi.

ASGARİ ÜCRETİN 4 KATI ZAM

Asgari ücrete yapılan zamların bu yılki ihtiyaçları karşılamaya yeterli olmadığını belirten Müldür, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen sene aldığım asgari ücret 2 bin 800 TL idi. Ama kira fiyatları bu kadar yüksek değildi. Bu yıl asgari ücret 4 bin 253 TL oldu. Ancak aylık harcamalarımı karşılamıyor. Şuan İstanbul’da en ucuz ev kirası 2 bin 500 TL’den başlıyor. Ben ayda 2 bin 500 TL kira ödüyorum. Geçen ay 191 TL elektrik faturası ödedim. Bu ay 412 TL elektrik faturası geldi. Yeni yılla birlikte gelen zamları, geçen seneyle kıyas yaptığınız zaman yüzde 136 kadar bir zam gelmiş. Doğalgaz 350 TL’den başlıyor. Evde olmadığım halde 90 TL su faturası geldi. Bir de bunun mutfağı var. Geçen sene mutfak masraflarına ayda 500 TL harcıyordum. Bu yıl aynı şeylere bin 200 TL ödemek zorunda kalıyorum. Bunu aylık hesapladığınızda 4 bin 552 TL tutuyor.  Aldığımız asgari ücretin dört katını zamlara veriyoruz.”

BİN 925 TL GELİR VERGİSİ 

İktidarın her fırsatta asgari ücrete yapılan zamları hatırlattığını ifade eden Müldür, “Fiyatlar o kadar hızlı değişiyor ki, yetişemiyorum. Dolar 18 TL iken bu kadar zam yoktu. Şuan dolar 13 TL ama fiyat neredeyse iki katına çıktı. Artışlar dolara bağlı ise dolar düştüğüne göre bu neden gıda fiyatlarına yansımıyor? Yani ben 4 bin TL alsam ne olacak? Benim verdiğim gelir vergisini hesaplıyorlar mı? Ben her ay bin 925 TL gelir vergisi ödüyorum” şeklinde konuştu. 

ÇÜRÜK PORTAKAL 5 TL 

Sultangazi İlçesi Yunus Emre Mahallesi’nde yaşayan Maytap Toprak (55), eşinin inşaat işçisi olduğunu ve asgari ücretle çalıştığını belirtti. Üç kişilik bir aile olduklarını, elektrik ve doğalgaz faturasının bin 500 TL geldiğini ifade eden Toprak, “Doğalgazı en düşük derecede yakıyoruz, ısınmıyor bile ama gelen fatura 450- 500 TL. Su faturası 100 TL, elektrik 350 TL geldi. Bir teneke yağın fiyatı 135 TL, bir koli yumurta 40 TL. Eskiden bir koli yumurta bize bir hafta yeterdi. Şimdi üç kişi olmamıza rağmen aldığım yumurta yetmiyor, çünkü artık peynir alacak durumum yok, yumurta yiyoruz. Ama yumurta kolisi 40 TL olunca artık onu da alamıyoruz. Böyle bir zulüm olur mu? Meyve almak artık bizim için lüks. Portakalın kilosu 8 TL, gidip çürüğünü seçmek zorunda kalıyoruz. Çürük portakal 5 TL, gidip onu alıyoruz” sözleriyle yaşadıkları krizi anlattı. 

DEMİREL KRİZİNDEN DAHA BETER 

Türkiye’nin 9’uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel döneminde yaşanan ekonomik krizi hatırlatan Toprak, iktidarın zam konusunda sürekli eskilere atıfta bulunduğunu dile getirerek, “Demirel zamanında kuyruktaydım, şimdi daha çok kuyruklara mecbur bıraktılar. Üç beş zengin daha çok zengin olsun diye bizi aç bırakıyorlar. Allah bu hükümeti başımızdan alsın” diye belirtti. (İstanbul/MA)