Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde “acı reçete” diyerek yapılacak ekonomik reformların yükünün yurttaşa yükleneceği sinyali yapılan zamlarla yerini buluyor. Geçtiğimiz hafta içi, önce deprem vergisi ardından şekere yapılan zam sonrası dün de doğalgaz ve Avrasya Tüneli geçiş ücretlerine zam yapıldı.

YÜZDE 1 ZAM GELDİ

Yaşanan ekonomik krizde yurttaşın alım gücü her gün düşerken, peş peşe yapılan zamlarla yurttaş her gün daha çok yoksullaşıyor. Yılbaşından beri devam eden zam yağmuru dün de doğalgaz zammı ile devam etti. Buna göre, doğalgazda şubat ayında geçerli olacak fiyat tarifelerinde konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarında yüzde 1 zam yapıldı.

TABLO YAYINLANDI

BOTAŞ’ın internet sitesinde, şubat ayına ilişkin tarife tablosu yayınlandı. Buna göre, BOTAŞ’ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, ocakta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğalgaz için bin 276 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise bin 428 lira olarak belirlendi.

ZAM ÜSTÜNE ZAM!

Bir zam da Avrasya Tüneli geçiş bedeline geldi. Buna göre, Avrasya Tüneli geçiş bedeli dünden (1 Şubat) itibaren 10 lira zamlandı. Ocak ayının sonu itibarıyla 36.40 lira olan otomobil geçiş ücreti 46 liraya çıktı. 1 Ocak’ta köprü ve otoyollara yüzde 25 zam yapılmıştı. Böylece, köprü ve otoyolların ardından Avrasya Tüneli’nde, 1 Şubat’ta geçiş ücretlerine yüzde 26 zam geldi. Otomobiller için 36 TL 40 kuruş olan ücret, 46 TL’ye yükseldi. 54 TL 70 kuruş olan minibüs geçiş ücreti de 69 TL’ye çıktı. Öte yandan tünele yapılan zamlar geçtiğimiz yıl da çok gündeme gelmiş ve yurttaşlar geçmedikleri tünelin parasının vergilerden alınmasına tepki göstermişti.

ŞAMPİYONLIK YUMURTADA!

Yapılan zamları Meclis gündemine taşıyan CHP’li Erkan Aydın, zam şampiyonlarını sıraladı. Aydın, “İlk sırada yüzde 82 zam gören yumurta var. Ayçiçeği yağı ise ikinci ve yüzde 52 zamlandı. Üçüncü sırada beyaz peynir var ve yüzde 40 zamlandı” dedi. Kürsüye yumurta, ayçiçeği yağı, peynir ve makarna ile çıkan Aydın, “Zamların vatandaşa yansıması da çok yıkıcı oldu. Üç tane zam şampiyonu var. Yumurta yüzde 82 zam almış. Vatandaş 30’lu yumurtayı bir yıl önce 12 liraya alıyordu. Bugün 12 liraya 30 değil ancak 11 yumurta alabiliyor. İkinci sırada ayçiçeği yağı var. Altın renginde olduğu için 5 litreliklerini artık erkekler kız istemeye giderken götürüyor. Yüzde 52 zam geldi. Üçüncü sıradaki peynire de yüzde 40 zam geldi. Makarna, fakirin temel gıdasıydı. Bir yıl önce markette bir paket makarna 1 lira 20 kuruştu. Bugün ise 3 lira 60 kuruş oldu. 4 kişilik bir aile sadece makarna yese, bütçesinin üçte biri gidiyor” diye konuştu