Kafe-Bar-Restoran Çalışanları ve İşletmecileri Dayanışma Platformu’nu (KABARE), Turizm İşçileri Dayanışması, Otel ve Turizm İşçileri Sendikası ve Kent Emekçileri Dayanışması, Attalos Meydanı'nda "Ücretsiz izin ödeneğini, işten çıkarma yasağını yılsonuna kadar uzatın. Ekonomik destek yoksa iş yerlerini kapatmayın" talebiyle açıklama yaptı. 

'SEKTÖRÜN DÜZENİ BOZULDU'

Bar ve gece kulüplerinin 16 Mart 2020’den beri kapalı olduğunu belirten Cafer Yelsali, kafe, kıraathane ve lokantaların, toplam altı ay kapalı kaldıktan sonra 2 Mart’ta açıldığını ancak şimdi yine kapanmayla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Yelsali, "Aç kapa, aç kapa; koca bir sektörün dengesi bozuldu, düzeni bozuldu, pandeminin bütün yükü esnafa ve çalışanlara yüklendi. Ekonomik olarak çalışanlara bin 500 lira ve SGK primleri desteği sözü verildi. Fakat açıklamanın yapıldığı günden bu zamana kadar netlik kazanmadı. Sektörümüzde maalesef sigortasız çalışmak zorunda kalan arkadaşlarımız fazla, bu sebeple, bu destek bizlere ulaşmayacak! Ekonomik olarak faturalarımızı, kiramızı ödeyebilmek, mutfağımızda aşımızı kaynatabilmek istiyoruz! İş yerlerinin açık olmasının anlamı bizim için budur" dedi.

‘AKP KONGRELERİNDE BULAŞMIYOR’

İktidarın ve Bilim Kurulu'nun yoksulluğu ve bu açlığı görmezden geldiğine değinen Yelsali, "Her gün onlarca dükkân kapanıyor. Yüz binlerce çalışan arkadaşımızı işsizlik ve açlık bekliyor" diyerek, hükümete tepki gösterdi. AKP kongrelerine vurgu yapan Yelsali, "Virüs lokantada, kafede bulaşıyor ama AKP kongrelerinde bulaşmıyor mu? AKP Rize’de, Trabzon’da, Ordu’da koronavirüs vakalarının en yoğun görüldüğü haftada, sağlık açısından en tehlikeli günlerde kongrelerini yaptı. Binlerce kişiyle kongre yapmak serbest, ama sosyal hayatın devamlılığının sağlandığı birçok işletmede, sosyal mesafe kuralı uygulansa bile oturmak yasak" diyerek, tepki gösterdi. 

'İŞSİZLİKLE KARŞI KARŞIYAYIZ'

Yelsali, "Hep söylemeye devam edeceğiz. İş yerlerimizi kapatmaktan vazgeçin! Sektörümüz için kısa çalışma ödeneğini ve ücretsiz izin nakdi desteğini yılsonuna kadar uzatın! İşten çıkarma yasağını sektörümüz açısından yılsonuna kadar uzatın! Biz çalışanlar kitlesel bir işsizlikle karşı karşıyayız. Son olarak sektörde çalışan arkadaşlarımıza sesleniyoruz: gelin birlikte ses çıkaralım. Gelin tek başımıza olmadığımızı gösterelim, bir birimize sahip çıkalım. Dayanışmamızda ve sendikamızda örgütlenelim, birleşelim" ifadesinde bulundu.