Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, sendika Genel Merkez binasında yeni yılda geçerli olacak asgari ücrete dair basın toplantısı düzenledi. Atalay, "İşveren ve hükümetin, insanları tebessüm ettirecek, bizim de 'evet' diyeceğimiz bir rakam getireceğini bekliyor ve umut ediyoruz" dedi.

‘ADALETLİ BİR KOMİSYON DEĞİL’

Asgari ücretin nasıl tespit edildiğinin toplum tarafından bilinmediğini kaydeden Atalay, asgari ücretin işçi, işveren ve hükümetten beşer kişinin olduğu 15 kişilik komisyon tarafından belirlendiğini, işveren ile hükümetin çoğunluğa sahip oldukları için istedikleri ücret rakamını belirlediklerini vurguladı. Atalay, “Bu sene yönetimle 'Biz bu komisyona katılmasak mı?' diye de düşündük. Bu komisyon adaletli bir komisyon değil. Toplumun bir kısmı bunu anlamıyor. 'Sendikalar isterse belirli bir noktaya getirir.' diyor. Kamu sözleşmelerinde ya da özel sektör sözleşmesinde bir sürü yaptırım hakkımız var ama asgari ücrette böyle bir yaptırım hakkımız yok" İfadelerini kullandı.

BU ÜCRETLE GEÇİNİLMEDİĞİNİ HERKES BİLİYOR

Asgari ücretin zaman içerisinde "geçim ücreti"ne dönüştüğüne dikkat çeken Atalay, "Bugün asgari ücret net 2 bin 324 lira. Bu ücretle değil bir ay 15 gün bile geçinilmez. Komisyonda işveren ve hükümeti temsil eden üyeler, bugünden itibaren başlasınlar bakalım 2 bin 324 lirayla kaç gün idare edebiliyorlar? Onun için işveren ve hükümetin, insanları tebessüm ettirecek, bizim de 'evet' diyeceğimiz bir rakam getireceğini bekliyor ve umut ediyoruz. Böyle bir rakamı getirirlerse masada onlarla birlikte hareket ederiz” dedi.

'KAFAMIZDAN GEÇEN RAKAM VAR'

Atalay, komisyondan talep edecekleri rakam konusunda Hak-İş ve DİSK'in de görüşlerini alacaklarına işaret ederek, şu bilgileri verdi: "Hak-İş ve DİSK'in temsilcileriyle pazartesi günü görüştük. Dün de arkadaşlarımız uzmanlarıyla görüştü. Asgari ücrete dair 7-8 maddeden oluşan ilkeler belirlendi. Bununla ilgili yarın ortak bir açıklama yapacağız. Kafamızdan geçen bir rakam var. Komisyon üyeleri, önümüzdeki günlerde Hak-İş ve DİSK'in kanaatini de alıp kamuoyuna bunu açıklayacak.” 

Bazı siyasi partilerin yeni asgari ücrete dair açıkladığı rakamlara da değinen Atalay, "Bir parti '3 bin lira' diyor, diğeri '3 bin 100 lira' diyor, öbürü '5 bin' diyor. Bu böyle devam ediyor. Neticede mevcut asgari ücretle geçinilmediğini asgari ücretli biliyor, biz biliyoruz, toplumun tamamı biliyor."  

Atalay, bugünün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olduğunu, bu yıl Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işçi heyetinde, Adalet Bakanlığı'nda temizlik görevlisi olarak çalışan engelli Özgül Yardımcı'nın da yer alacağını açıkladı.