Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, (Türk-İş), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na teklif edilen 2021 yılı asgari ücret miktarına yazılı açıklamayla tepki gösterdi. Açıklamada, TÜİK'in 2 bin 792 TL olarak açıkladığı asgari ücret teklifinin ülke gerçeklerini kesinlikle yansıtmadığını belirten Türk-İş, “Daha önce de söylediğimiz gibi çalışanların kabul edeceği bir rakam olursa Türk-İş olarak buna 'evet' deriz. İşveren ve hükümetten tekliflerini bekliyoruz. Gelecek teklife göre, durumu yeniden değerlendireceğiz” denildi.

BEKLENTİLERİN ALTINDA 

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler yer aldı: “Bir işçinin asgari geçim tutarı, bizim görüşmelerde önem verdiğimiz bir göstergedir. Bugün TÜİK, bekar bir işçinin asgari geçim tutarını ağır işlerde çalışanlar için 2 bin 792, 10 TL, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507, 70 TL, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339,10 TL olarak açıkladı. Kasım ayına ait bu rakamlar, ülke gerçeklerini kesinlikle yansıtmıyor. Aralık ayı ve gelecek yıl enflasyon verisi göz önünde bulundurulduğunda, bu rakamların daha da düşük kalacağı ortada. TÜİK'in açıkladığı rakamın sadece bekar bir işçi için geçerli olduğuna dikkati çekeriz. Mevcutta aylık 2 bin 324 TL olan asgari ücretle geçinilmediğini işverenler de hükümet de gayet iyi biliyor. Görüşmelerin başından beri dile getirdiğimiz insan onuruna yakışır bir ücret. Bunu savunmaya devam ediyoruz. TÜİK'in bugün açıkladığı rakamlar, maalesef çalışanların beklentilerinin altında kaldı.”

'TÜİK’İN VERİSİ 3 BİN 800 LİRA'YI TEYİT ETTİ'

Öte yandan, TÜİK’in 2 bin 792 lira 10 kuruş asgari ücret önerisini değerlendiren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu rakamın tek işçi için açıklandığını, aileyle birlikte düşünüldüğünde kendilerinin istediği 3 bin 800 liranın teyit edilmiş olduğunu vurguladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun üçüncü toplantısı Türk-İş ev sahipliğinde gerçekleşti. TÜİK toplantıda TÜİK bekar bir işçinin asgari geçim tutarının ağır ilerde 2 bin 792 lira 10 kuruş, orta nitelikteki işlerde çalışanlar için 2 bin 507 lira 70 kuruş, hafif işlerde çalışanlar için 2 bin 339 lira 10 kuruş olarak hesaplandığını açıkladı.

ANKA'ya konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu TÜİK’in açıkladığı rakamla kendilerini teyit ettiğini vurgulayarak şöyle konuştu:“Komisyon yılladır devletin kendi kurumumun vermiş olduğu rakamın yüzde 20-30 altında bir asgari ücreti belirliyor. TÜİK’in vermiş olduğu rakam bir işçinin yaşaması için hesaplanan rakam. Oysa asgari ücret bütün uluslararası standartlar açısından işçinin ailesiyle birlikte günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre yaşaması gereken bir ücrettir. TÜİK’in tek bir işçi üzerinden yapıp komisyona sunmuş olduğu rakam aileyle birlikte düşünüldüğünde bizim 2021 yılı için önerdiğimiz 3 bin 800 rakamını teyit ediyor."

Çerkezoğlu asgari ücret belirlenirken koronavirüs pandemisinin yarattığı durumun da göz önüne alınması gerektiğini kaydederek, bu yıl gerçekleştirilen üç toplantıda hükümet temsilcilerinin genel tutumu için de “Hükümetin yaptığı sunumlara baktık. Hükümetin genel politikası ücretleri baskılamak üzerine kurulu. Hükümetin sunumlarında bu politikanın devamı söz konusu” izlenimini aktardı.