Ankara’da gün doğumuyla birlikte işbaşı yapan inşat işçileri, hava sıcaklığının eksi derecelere düştüğü kentte gün batımına kadar çalışıyor. İnşaat işçileri, bir yandan çalışıyor diğer yandan da inşaat alanında ateş yakarak soğuk havayla mücadele ediyor. İşçiler, zorlu kış şartlarının yanı sıra sigortasız çalıştırılıyor.  

Çalıştığı şantiyede ajansımıza konuşan Sadık Ağbaş (40), 15 yaşından bu yana inşaatta çalışmasına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydı olmadığını söyledi. Dört çocuk babası olan Ağbaş, inşaatta alçı ustası olarak çalışıyor. Güneşin doğmasıyla iş başı yapan Ağbaş, hijyen olmamasına rağmen sabah kahvaltısını arkadaşlarıyla birlikte şantiyede yapıyor. Kahvaltıdan sonra yapılan iş bölüşmesiyle bir önceki gün bıraktığı yarım işi devam ettiren Ağbaş, bir yandan da sorularımızı yanıtladı. Emeklerini karşılığını hiçbir zaman alamadıklarından yakınan Ağbaş, kirada oturduğunu ve sürekli iş bulamadığını anlattı. İş buldukları günlerde de günlük kazançlarının 150 TL olduğunu belirten Ağbaş, enflasyondan kaynaklı ücretlerin yetmediğini dile getirdi.  

HERKES VAR İŞÇİYE YOK

Zorlu kış şartlarında çalıştıklarına dikkati çeken Ağbaş, “Eksi derecelerde çalışmamıza rağmen yarı aç yarı tok durumdayız” dedi. Yaklaşık bir yıldır devam eden salgın döneminde destek alamadıklarını vurgulayan Ağbaş, şöyle devam etti: “Herkese var işçiye emekçiye yok. Elimizde olanda bu dönemde bitirdik. Eskiden ev için her hafta pazar alışverişi yapardık artık belimiz büküldü, yirmi günde bir defa pazar gidebiliyoruz. Bir günlük çalışma paramla ancak bir teneke yağ alabiliyorum.” 

SOSYAL HAYAT YOK

Ağbaş’la birlikte çalışan Adem Işık’ın (37) da sosyal güvencesi olmadığını ifade etti. Eve ekmek götürmenin kolay olmadığını belirten Işık, bir yandan çalışıyor bir yandan da yaşadıklarını anlattı. İnşaatta işçilerinin dertlerinin ortak olduğunu dile getiren Işık, sosyal hayatlarının hiç olmadığını söyledi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine de tepki gösteren Işık, şunları ifade etti: “Mutfaktaki temel geçim ürünlerinde dahi kısıtlamaya gittik. Her gün daha fazla yoksullaşıyoruz. Hiçbir şeye param yetmiyor. Paranın bir değeri kalmadı. Bugün bu soğukta çalışıyorum ama yarın çalışmasam açım. Bu böyle devam ederse ne yapacağımı bilmiyorum.”