Ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Krize koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında alınan önlemler de eklenince küçük esnaf iş yapamaz hale geldi. Şırnak kent merkezindeki esnafların bazıları yaşadıkları ekonomik krize dikkati çekmek için iki gün önce kardan mezar yaparak, “Adı: Esnaf, Ölüm Tarihi: 2020-2021” notunu düştü. Esnaflar, hükümetin çözüm üretmemesi durumunda iş yerlerinin bir bir kapanacağını belirtti. 

ARTIK FARKETMİYOR

Şırnak kent merkezinde market işleten Abdullah Suiçen, 1993 yılından bu yana esnaflık yapıyor. Pandemiden önce kahvehane işleten Suiçen, pandemi süreciyle getirilen kısmi yasaklarla birlikte kahvehanesini kapatmak zorunda kaldı. 7 ay boyunca işsiz kalan Suiçen, kapalı olan kahvehanenin kirasını da ödemek zorunda kaldı. 

Daha sonra market işletmeciliğine başlayan Suiçen, halkın alım gücünün düşmesi ve fiyatlardaki artışın etkilerine değindi. Suiçen, var olan tabloyu şöyle özetledi: “Son olarak koronavirüs salgınıyla birlikte gıda fiyatlarında artış yaşandı. Daha önceleri bir teneke yağı 155 TL’ye satarken, şimdi ise 255 TL'ye satıyoruz. Fiyatlarda ki artış herkesi ekonomik olarak kötü etkiledi. Koronavirüsten kaynaklı zaten iş yok. Dükkanlarımızın kiralarını ödeyemez hale geldik. Evimize alışveriş yapamayacak duruma geldik. İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine göre hafta sonları belirli saatlerde marketler açık kalıyor. Ancak kimse markete gelmiyor. Siparişler üzerinden de market işletemiyoruz. Bu şartlarda marketim açık ya da kapalı fark etmiyor.” 

DEVLET DESTEKLEMİYOR

Ayakkabı dükkanı işleten 6 yıllık esnaf İbrahim İrmez de, doların yükselmesinden olumsuz etkilendiklerini dile getirerek, “Devlet, bu süreçte esnafa destekte bulunduğunu söylüyor. Bahsedilen destek de bütün esnafı kapsamıyor. Pandemi sürecinde param olmadığı için bankadan kredi çektim. Tabii faiziyle devlete tekrar ödedim. Şimdi ayda 500 TL kazansak seviniyoruz. Çok kötü bir süreçten geçiyoruz. Ekonomik krizin koronavirüsle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Kriz bu yıl yaşanılan bir durum değil.  Krizin sorumlusu devlettir. Devletten bir talebimiz olduğunda yerine getirmiyor. O nedenle devletten bir isteğimiz yok” diye belirtti. 

HER HANEDE İŞSİZ VAR 

İşsiz olan Fırat Ertaş (25) isimli yurttaş ise, kentte gençler için iş alanlarının açılması gerektiğini ifade etti. İşsiz kalan gençlerin uyuşturucuya sürüklendiğini söyleyen Ertaş, her hanede işsiz gençlerin olduğuna dikkati çekti. Ertaş, çalışan gençlerin de pandemi gerekçesiyle işten atıldıklarını anımsatarak, “Koronavirüsten önce de Şırnak'ta çok ciddi ekonomik sorunlar vardı. Biz Şırnaklılar olarak bunu yeni yaşamıyoruz. Gençlerin birçok ihtiyacı oluyor ama karşılayamıyor. Kendimize ait bir işyeri açacak imkanımız da yok. Gençleri ekonomik anlamda güçlendirecek bütçeler hazırlanmıyor. Burada işsiz oldukları için bir sürü genç uyuşturucuya sürüklendi” dedi. 

Mezopotamya Ajansı / Zeynep Durgut