Mayıs ayında kripto para piyasalarında çöküşü hızlandıran Terra (UST) ve LUNA faciasının planlı bir dolandırıcılık faaliyeti olup olmadığı hâlâ sır. Güney Kore’de Seul Güney Bölge Savcılığı’nın talimatı ile polis tarafından Terra LUNA’nın iki kurucu isminden biri olan Daniel Shin’in evinde arama yapıldığı kaydedildi.

Evde bulunan dijital cihazlara el konulurken, saatlerce süren aramada Shin’in gözaltına alınıp alınmadığı hakkında herhangi bir beyanda bulunulmadı.

Upbit, Bithumb ve Korbit gibi Güney Kore’nin önde gelen kripto para borsaları da soruşturmaya dâhil edildi. Soruşturmada çok sayıda Terra LUNA çalışanı hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulmuştu.

LUNA’NIN İKİ KURUCU ORTAĞI NEREDE?

LUNA depreminin başladığı mayıs ayından bu yana Shin ve diğer kurucu ortak Do Kwon’un Güney Kore’ye giriş yapmadığı belirtiliyor. İkilinin Singapur’a kaçtığı iddia ediliyor.

Savcılık soruşturmasının ilk dönemlerinde Kwon’un savcılığa gelerek ifade vermesinin istenebileceği belirtilmişti.

Kwon ve Shin hakkında vergi kaçırma iddiaları da mercek altında.

SABİT DİYE ÇIKARILAN KRİPTO PARA BİLE BATTI

Bir Amerikan Doları’na (USD) eşit olmak üzere tasarlanan kripto para Terra’nın (UST) fiyatını dengelemek için aynı ekip tarafından çıkarılan “stabil coin/sabit koin” LUNA’nın arzının artırılması da kurtarmaya yetmemişti. LUNA 120 dolardan neredeyse sıfıra kadar düşmüştü.

Terra LUNA faciasında sadece Türkiye’de batan para tutarı 1 milyar doları geçti. 80 dolardan 13 bin dolarlık LUNA alanın elinde sadece 2 dolar kaldı.

Kripto para borsası Binance, vadeli işlemlerde LUNA’yı listeden sildi (delist). Akabinde fiyatın sıfıra yaklaşması sebebiyle “LUNA/BTC, LUNA/BIDR, LUNA/AUD, LUNA/BNB, LUNA/ETH, LUNA/USDT, LUNA/GBP, LUNA/BRL, LUNA/TRY ve LUNA/EUR” işlem çiftleri borsadan kaldırılmıştı.

LUNA piyasa büyüklüğü bakımından ilk 10 kripto paradan biri olarak gösteriliyordu. UST’yi tekrar 1 dolara eşitlemek için ekip tarafından bir plan açıklandı, ancak plan işe yaramadı.

SİYAH KUĞU FACİASI: MİLYARLARCA DOLAR BUHARLAŞTI

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın enflasyonu fırlatması ve Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) dolar vanasını kısmaya başlaması sebebiyle yatırımcılar riskten kaçış temayülünde.

Kripto para piyasasında “siyah kuğu” diye nitelendirilebilecek LUNA faciası küçük yatırımcıların elde avuçta ne varsa kaybetmesine yol açtı. Piyasanın lideri Bitcoin (BTC) 18 bin doların altına kadar gerilerken, 23 Temmuz Cumartesi günü Türkiye saati ile 15.50’de BTC 22 bin 606 dolar seviyesinde.

Kripto para piyasalarında 2022 yılının ilk yarısında 2,2 trilyon dolar buharlaştı.

“ARTIK O PARANIN UST OLMAYACAĞI BELLİ OLMUŞTUR”

Kwon şahsi Twitter hesabında son günlerini UST’nin 1 dolara sabitlenememesi (depegging) dolayısıyla yıkılan Terra topluluk üyeleri, çalışanları, dostları ve ailesiyle telefonda konuşarak geçirdiğini belirtmişti. Do Kwon, “İcadımın hepinize yaşattığı acıdan dolayı çok üzgünüm.” ifadelerini kullandı.

Merkeziyetsiz ekonomilerin halen merkeziyetsiz parayı hak ettiğine inandığını belirten Do Kwon, “Ancak artık o paranın artık bu haliyle UST olmayacağı belli olmuştur. Ben veya herhangi bir ilişkili olduğum kurum bu olaydan hiç bir şekilde kâr etmemiştir. Kriz esnasında UST veya LUNA satmadım. Lütfen sabırlı olun. Ekiplerimiz pek çok işi aynı anda yürütüyor.”

KENDİSİ İLE BİRLİKTE DİĞER KRİPTOLARI DA ÇÖKERTTİ

Değeri her zaman 1 dolara sabit olması gereken algoritmik sabit coin UST ilk olarak 9 Mayıs akşamı 0,70 doların altına geriledi. Ertesi gün 0,90 doların üzerine çıkınca Do Kwon, UST’yi yeniden 1 dolara sabitlemek için çalıştıklarını kaydetti.

Bitcoin 30 bin dolarlık psikolojik sınırın altına inerken, UST 11 Mayıs’ta 0,62 dolara gerilemişti.

Kargaşa bütün kripto para piyasasını etkiledi. UST 12 Mayıs’ta bir yükselse de 13 Mayıs’ta 0,20 doların altına geriledi.

Terra ağının yerel kripto parası LUNA da milyarlarca dolar değer kaybetti. 116 dolara kadar çıkan LUNA 0,00014 dolara kadar geriledi. Kripto para borsası Binance LUNA işlemlerini durdurdu.