Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın ayrılıkçı Donbass bölgesinde askeri operasyon başlatmasının ardından dünya borsaları geriledi. ABD tahvil getirileri düşerken, dolar, altın ve petrol fiyatları keskin şekilde yükseldi.

Rusya bu sabah itibarıyla Ukrayna’ya dönük askeri operasyona başlarken, küresel piyasalarda deprem yaşanıyor. Altın ve petrol sert yükselirken, kripto paralarda sert düşüşler yaşandı.

Dünü 13,80'den kapatan dolar, operasyonla birlikte 14,23'ü gördü. Dünü 847 liradan tamamlayan altının gram fiyatı ise 900 liraya kadar dayandı.

BORSA İSTANBUL'DA DEVRE KESİCİ ÇALIŞTI

Borsa İstanbul Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik harekatından sert etki gördü. BIST 100 endeksi güne yüzde 7,6 düşüşle başladı. Endeks bazlı devre kesici devreye girdi.

Açılışta BIST ulaştırma endeksi yüzde 9,6'lık düşüş gösterdi. Açılışta THY hisseleri yüzde 9,9 geriledi. Endeksin açılışında puan bazlı en yüksek negatif katkı Erdemir, BİM gibi hisselerden geldi.

BIST 30 vadelilerinde seansın ilk bölümünde yüzde 6'ya varan düşüş görüldü. BIST 50 endeksinde yer alan paylara bugün gün boyunca açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının uygulanmasına karar verildi.

Buna göre, açığa satış işlemi yapılabilen paylarda açığa satış işlemi, açığa satışa konu olacak sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden gerçekleştirilebilecek.

Ancak, açığa satışa konu olan sermaye piyasası aracının en son gerçekleşen fiyatının bir önceki fiyattan daha yüksek olması hâlinde açığa satış işlemi en son gerçekleşen fiyat düzeyinden de yapılabilecek.

Rusya-Ukrayna krizi piyasaları da vurdu. Rusya'nın Ukrayna'ya harekat başlatmasıyla dolar ve altın fırladı. Dünü 13,80'den kapatan dolar, operasyonla birlikte 14,23'ü gördü. Dünü 847 liradan tamamlayan altının gram fiyatı ise 889 liraya kadar çıktı.

Gelişmelerin enerji fiyatlarına yansımalarının, enflasyon beklentileri ve para politikalarının seyri açısından kritik olacağını vurgulayan analistler, bugün ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin açıklamaları ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıklayacağı Para Politikası Kurulu toplantı özetinin takip edileceğini kaydetti. Analistler, bugün ayrıca yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise ABD'de büyüme verilerinin takip edileceğini anımsattı.

PETROL

Petrol fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyon başlatmasının ardından keskin yükselerek yüzde 4’ün üzerinde yükseldi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 4,5 artarak 102 dolara yükseldi.

ABD hafif ham petrolü yüzde 4,3 artarak 96,2 dolara yükseldi.

RUBLE SERT DÜŞTÜ

Putin’in Ukrayna’nın Donbass bölgesine askeri operasyon başlatmasının ardından ruble iki yılın dip seviyesi yakınlarında seyrediyor. İşgalin başlamasıyla birlikte Rus rublesi ABD doları karşısında değer kaybetti ve dolar/ruble kuru 80’den 90’a yükseldi.

Öte yandan Moskova Borsası, tüm piyasalarda işlemlerin bir sonraki duyuruya kadar durdurulduğunu açıklarken, dolar/Rus rublesi 84,7 ile altı yılın zirvesine yükseldi.

DÖVİZDE SON DURUM

Euro güvenli liman olarak görülen dolar karşısında 1,1209’a gerilerken, daha riskli görülen Avustralya doları, Rusya’nın Ukrayna’yı her an tam kapsamlı bir şekilde işgal edebileceği endişeleriyle geriledi. Sterlin’de ise dolar karşısında düşüş sürüyor.

Rusya'nın harekatı Türk Lirası'nda da değer kaybına neden oldu. Sabah saatlerinde dolar/TL 14,23 seviyesinin üzerini görürken euro/TL ise 16,07 seviyesinin üzerini gördü.

Yatırımcıların güvenli liman olarak dolara yönelmesiyle dolar endeksi, 96,7650 seviyesini gördü.

KRİPTO VARLIKLAR

Harekat sonrası kripto varlıklardan kaçış yaşanırken Bitcoin son bir ayın en düşüğüne geriledi.

Dün 39 bin dolar seviyelerinde olan Bitcoin yüzde 8’in üzerinde değer kaybederek bugün 35 bin doların altını gördü. Ethereum da da yüzde 12’yi aşan düşüşle 2 bin 333 dolar seviyesi görüldü.

ASYA BORSALARI GERİLEDİ

Asya borsalarında da düşüşler yaşanıyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 3’ün zerinde geriledi.

Avustralya borsasına izleyen S&P/ASX 200 endeksi ise bankalar, madenciler ve petrol stoklarının büyük ölçüde düşmesiyle yüzde 2,94 geriledi.

MOSKOVA BORSASI’NDA İŞLEMLER DURDURULDU

Moskova Borsası’nda işlemlere ikinci bir duyuruya kadar ara verildi. Moskova Borsası'ndan yapılan yazılı açıklamada, tüm piyasalardaki işlemlerin bir sonraki uyarıya kadar durdurulduğu belirtildi. 

ABD HAZİNE TAHVİLLERİNİN FAİZLERİ DÜŞTÜ

Jeopolitik gerilimler ABD’nin Hazine tahvillerinin getirilerinin düşmesine yol açtı. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi, dün kapandığı yüzde 1,977 seviyesinden keskin bir düşüşle yüzde 1,866 seviyesine geriledi. ABD’nin iki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi ise dün kapandığı yüzde 1,6 seviyesinden yüzde 1,484 seviyesine geriledi. Yatırımcıların güvenli liman olarak ABD’nin Hazine tahvillerine yönelmesi, bu tahvillerin faizinin düşmesine neden oluyor.