Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesi üzerine konuştu.

Paylan, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan’ın komisyonda yaptığı sunuma ilişkin, “Sayın Berat Albayrak olsaydı, bu sunumu yapacaktı. Yani aşağı yukarı böyle bir şey çünkü geçen yılki sunumla karşılaştırdım, kurgusu, sözü, lafzı neredeyse aynı; çok ufak, rakamsal değişiklikler var, bunlar da ‘Geçen yıl böyleydi, bu yıl böyle’ şeklinde geçmiş. Elbette bir haftalık Bakansınız ama yani sonuç olarak Türkiye sizden işaretler bekliyor. Yani aç açıkta olan, işsiz olan, iflas etmek üzere olan esnaflar, çiftçiler, zor durumda olan vatandaşlarımız işaretler bekliyor. Ya, şimdi, aynı tas farklı hamam olmayacaksa ‘Efendim, ne değişti?’ diyecek vatandaşımız” dedi.

‘ÖZELEŞTİRİ YOK’

Paylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eski dönemde sonuç olarak belli hatalar yapıldı ki Sayın Berat Albayrak Instagram üzerinden istifasını sundu. Sayın Cumhurbaşkanı da bu hataları kabul etti ki affetti Sayın Berat Albayrak’ı. Sonuç olarak bir öz eleştiri durumu da önemlidir diye düşünüyorum; devletler de bunu yaparlar, hükûmetler de bunu yaparlar, partiler de bunu yapmalı. Yani öz eleştiri yapılan tek bir cümle yok burada. Sanki her şey dört dörtlükmüş, her şey muhteşemmiş gibi bir sunum yapıldı ve eski döneme sahip çıktınız Sayın Bakan. Tamamen Yeni Ekonomik Program’a. Yani ‘Maşallah’ dediğiniz kırk gün yaşamıyor. Sayın Berat Albayrak’ın sunduğu Yeni Ekonomik Program da kırk gün yaşamadı. Yani ‘Maşallah.’ dediniz ama kırk gün yaşamadı, yirmi günde çöktü Yeni Ekonomik Program.”

‘EKONOMİMİZ NEDEN ÇÖKTÜ SAYIN BAKAN?’

Türkiye ekonomisinin hasta olduğunu belirten Paylan, “Sorunları ortaya koymadınız ve teşhisi koymadınız ve tedavi programınızı koymadınız Sayın Bakan. Bizim teşhisimiz şudur: Tek adam rejimi, bir aile şirketi kurmuştur ‘Bir şirket gibi yöneteceğim.’ demiştir Türkiye’yi ama bir aile şirketi kurmuştur. Aile şirketlerinde, biliyorsunuz, kasanın başına ya evlat konulur ya damat konulur. Damat bey kondu kasanın başına, adaletsiz bir şekilde vergileri topladı, adaletsiz bir şekilde harcadı, hesapsız kitapsız bir şekilde güven veremedi ve sonuçta ekonomi çakıldı. Bu çakılışla ilgili herhangi bir şey söylemediniz; niye çakıldık, niye ekonomimiz çöktü, bununla ilgili bir şeyler sizden duymadık” ifadelerini kullandı.

‘ELEŞTİRİLMEKTEN KORKMAYIN’

Bakan Elvan’a eleştiriden değil, eleştirilmemekten korkun diye Paylan, “Dengeleyici, denetleyici kurumlar çıkıp ‘Sayın Bakan, burada yanlış yapıyorsunuz.’ dediği zaman siz onlara teşekkür edin lütfen; gerçekten, bakın bu çok önemli. Herkes ‘Padişahım, çok yaşa.’ diyorsa, herkes ‘Sayın Bakan çok muhteşem.’ diyorsa o zaman korkun. O zaman bir yerde eksiklik var demektir. Bakın arkadaşlar, ya, Allah’ınızı severseniz, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde dolar en çok hangi gün düştü? Hadi buyurun, oran olarak en çok hangi gün düştü? Hazine ve Maliye Bakanının koltuğunun boş olduğu gün düştü. Demek ki bir yerlerde hata yaptık Sayın Bakan. Neoliberal politikalar çöktü” diye konuştu.

’10 MİLYONLUK MERCEDES’LE GELDİNİZ’

Paylan, pandemi döneminde gereken desteğin verilmediğini söyleyerek, “Bütün devletler vatandaşına doğrudan gelir desteği verdiler. Bütçe tercihlerini değiştirerek yapabilirdik, biliyorsunuz kaynaklar sınırsız değil, böyle olağanüstü dönemlere ne yapmamız lazımdı, biz önerdik, dedik ki: Arkadaş, ya bütçenin kaynakları şatafata gidiyor, saraylara gidiyor, bu tercihlerden vazgeçelim. Mesela, siz de buraya 10 milyonluk bir Mercedes’le geldiniz Sayın Bakan. ‘Bu dönemde Sayın Cumhurbaşkanı, sizler, işte bürokraside bu şatafatı kullanan herkes olarak, gelin bu şatafattan vazgeçelim.’ dedik ya değil mi, olağanüstü bir dönemde vatandaşımız aç açıkta, ne yapması lazım kamunun? Önce ben tasarruf ediyorum demesi lazım. Sayın Cumhurbaşkanı 100 bin lira maaş değil de 5 bin lira maaş alması lazım o dönemde. Milletvekilleri 25 bin lira maaş değil de 3 bin lira maaş alması gerekiyor belki o dönemde” diye belirtti.

‘BÜTÇE YÜZDE 1’E ÇALIŞIYOR’

Bütçenin yüzde 1’e çalıştığını dile getiren Paylan, “Biliyorsunuz yüzde 1 zenginleşiyor AKP döneminde. Servetin en az yüzde 50’si nüfusun yüzde 1’inin elindedir. Bunu değiştirecek şey nedir? Maliye politikalarıdır, vergi politikalarıdır” dedi.