Meclis Genel Kurulu’nda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kuruluşların bütçeleri görüşmeleri başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Genel Kurul görüşmelerinde Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine dair değerlendirmelerde bulundu. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesini değerlendirdi. AKP ve MHP sıralarına dönerek “Ekonomi nasıl gidiyor?” diye sorarak sözlerine başlayan Paylan, “Ekonomi uçuyor dimi. Evet ekonomi sizin için uçuyor. Türkiye’de iki gerçeklik var. Bir AKP ve MHP’li arkadaşlar onlar için ekonomi uçuyor bir de halkın ekonomisi var. Sizin ekonominizin uçuyor çünkü dolarlar içindesiniz. Yandaşlarınız dolar üzerinden güvence alıyor. Emeği sömürüyorsunuz. 180 Euro, işçiyi sömürüyorsunuz. Ama ekonominiz uçuyor. Siz böyle şatafat, lüks içerisinde yaşayın. Saraylarda yaşayın, sizin için ekonomi uçuyor. Birde halkın ekonomisi var arkadaşlar” dedi.

VERGİLER NEREYE GİDİYOR? 

Utanma duygusunu kaybedenlerden vicdan ve adalet aranamayacağını dile getiren Paylan, “Vergilerimiz nereye gidiyor? Sayın Nebati gelecek yıl 1 Trilyon250 milyar vergi toplayacak. Adaletsiz bir şekilde yoksullardan toplayacak. Her 5 TL verginin 1 TL’si savaş politikalarına, her 5 TL’nin 1 TL’sini faize ödeyeceğiz. Her 5 TL’nin 1 TL’si israfa gidecek. 84 milyon yurttaş geçinmeye çalışacak” şeklinde konuştu.

3 YILDA 3 BAKAN 4 BAŞKAN DEĞİŞTİ

İktidarın faiz karşıtı açıklamalarına değinen Paylan, şöyle devam etti: “2015 yılında faize 50 milyar giderken, 2022 yılında 240 milyar faizciye, tefeciye para ödeyecek. Sayın Erdoğan 3 yıl önce ‘Türkiye’yi uçuracağım’ dedi. Halk ona inandı. 3 yıl önce dolar 4 TL’ydi bugün 14 TL, 3 yıl önce faiz, enflasyon yüzde 8-9’lardaydı, bugün yüzde 25’lerde. Sayın Erdoğan’ın bir saplantısı var: Faiz sebep enflasyon sonuç: Bu bakış 3 yılda 3 bakan eskitti. Vallahi sayın Nebati ile komisyonda görüşüyoruz. Komisyon bitiyor bir bakan geliyor, Genel Kurul’a geliyoruz bir bakan geliyor. 3 yılda 4 Merkez Bankası Başkanı eskitti. Sonuçta Erdoğan kendine tam biat eden birini buldu. Sayın Nebati geldi, ‘Cumhurbaşkanımız ne diyorsa doğru diyor’ dedi. Hamza Yerlikaya’yı bilirsiniz, güreşçi. Yerlikaya Vakıf Bankı yöneten olursa, ekonomi bakanı da Nurettin Nebati olabilir.

EKONOMİ EĞİTİMİ YOK 

Ekonomi eğitimi olmayan birini ekonomi bakanı yapabilirsiniz. ‘Faiz sebep, enflasyon sonuç’ önerisi dünyada hiç denenmedi. Sonuçta alacağız, diyorlar. Bu bakışın sonuçları nedir? Sayın Nebati faize karşı ya; Merkez Bankası her gün piyasalara para veriyor. Kaçtan veriyor, yüzde 15’ten veriyor. 100 milyarlarca para veriyor. Sayın Nebati iki gün önce Hazine ihalesi açtı. Açtığı ihalede yüzde 15 faiz ile verdiği insanlara yüzde 22,70 faiz oranında ihale açtı. Bankalar kamu kurumunda yüzde 15 faiz ile para alıyor, sayın Nebati yetişti imdatlarına ‘gelin benden yüzde 22,7 faiz’ ile para alın, diyor. Bu nasıl bir kafadır ben bilmiyorum, siz kafayı mı yediniz ya. Bir kamu kuruluşuna yüzde 15 faiz ile para veriyorsunuz, bir kamu kuruluşu yüzde 22,7 ile parayı satın alıyor. Böyle bir faizciyi dünya tarihi görmedi.  Bu yolsuzluktur, bu ihanettir. Siz nasıl faize karşısınız. Madem faize karşısınız iptal et ihaleyi. Bu mudur faiz anlayışınız.

UN YÜZDE YÜZ ZAMLANDI

Halkımız zam altında. Una üç ayda yüzde yüz zamlandı. Sayın Erdoğan 8,30 iken ‘faizi düşürün’ dedi, dolar 13 TL oldu. Türkiye’nin 450 milyar dolar borcu var. 450 milyar çarpı 5,5 yapınca 2,2Trilyon yapıyor. Erdoğan’ın politikası Türkiye’nin borcunu arttırmıştır. Bu mudur anlayışınız. Ticaret durdu. Ahmet’i, Mehmet’i, Ayşe’yi 5 kuruşa ırgat ettiniz. Bu mudur yerlilik, bu mudur millilik? İhaleleri dolarla alıyorsunuz? Bu mudur yerlilik bu mudur millilik?

UTANMIYOR MUSUNUZ?

Erdoğan ‘Bu kriz teğet geçecek’ dedi. Vallahi size teğet geçiyor. Kendisi ‘faize karşıyım’ diyor. Yurttaş ne yapacak? Meclis’e yürüyerek gelirken, Çankaya’da çöpten çürük domates toplayan amca gördüm. Utandım, utandım. Ekmeği çöpten toplayan yurttaşlarımızdan utandım. Siz utanmıyor musunuz? Şu bütçenin tercihlerini değiştirsek, rantçıdan yana olmasak halktan yana olsak, çöpten domates toplayan amcanın elini öpsek, onun bin 500 TL olan emekli maaşını yükseltsek olmaz mı? Şu bütçe tercihlerini neden değiştirmiyoruz?” dedi.

Genel Kurul HDP milletvekillerinin konuşmalarıyla devam ediyor.