Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Kurdali Mahallesi’nde ev işlerini omuzlayan kadınlar, kendi ekonomilerini oluşturmak için ceviz kırma işini yapıyor. Bu kadınlardan biri olan Gülşen Algören’de (38) yaşanan ekonomik kriz karşısında kazanç sağlamak için her gün 3 çuval ceviz kırıyor. 

2011 yılında Van’da yaşanan depremden sonra Mersin’e göç etmek zorunda kalan Algören’in eşi inşaatlarda işçi olarak çalışamaya başladı. Algören ise bir yandan ev işlerini yaparken, diğer yandan geçimini sağlamak için ceviz kırma işine girdi.  

15 TL KARŞILIĞINDA 

Almanya, Makedonya gibi ülkelerden gelen ve taşeron bir firma tarafından mahalledeki kadınlara dağıtılan cevizleri kırıp içlerini ayrıştıran Algören, 25 kilo olan ceviz çuvalını 15 TL karşılığında kırdığını ve her seferinde aldığı 6-7 çuval cevizi en fazla 3 gün içerisinde firmaya teslim ettiğini söyledi. 

Algören, yaptığı işin zorluklarını şu sözlerle anlattı: “Ceviz içi çıkarma işi başta zorluyor ama daha sonra hem alışıyorsun hem de tekniği öğrendiğin için kolaylaşıyor. Cevizler doğru kırıldığı zaman içleri de rahatlıkla çıkıyor. Ceviz içinin çok fazla ufalanmaması gerekiyor. Yorucu bir iş. Sürekli tekrar etmek kollarımızı yoruyor. Bir iki kişi birlikte yaptığı zaman daha hızlı yapılıyor. Akşama kadar 3 çuval kırıyoruz. Hem ev işi hem de ceviz kırıyorum.” 

DAYANIŞMA İÇİNDELER 

Kırdıkları cevizlerin kabuklarını atmayarak değerlendiren Algören, bu kabukları ya soba ve tandırda yakacak olarak kullandığını ya da ekmek fırınlarına sattığını ifade etti. Kabukların torbasını 7 TL’ye satan Algören, kazandığı parayla temel ihtiyaçlarını karşıladığını belirtti. Mahalledeki birçok kadının ceviz kırarak geçimini sağladığını anlatan Algören, güneşli günlerde mahalledeki kadınların kapı önlerinde toplanarak dayanışma içinde bu işi yaptıklarını dile getirdi. Ceviz torbalarının iş verene teslim edilmesine yakın, elindeki işi bitiremeyen komşularının cevizlerinin imece usulü kırıldığını vurgulayan Algören, bu işin dayanışma ruhunu da geliştirdiğini dile getirdi.