İnşaat Emekçileri Sendikası’na (İnşaat Sen) bağlı Kayı İnşaat İşçileri Koordinasyonu, paralarını almak için işveren Coşkun Yılmaz’ın ofisinin bulunduğu Levent'teki Kayı İnşaat Genel Merkezi önünde başlattıkları eylemin 4’üncü gününde açıklama yaptı. Çok sayıda işçinin katıldığı açıklamada, “Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz işçilerin alacaklarını vereceksin”  pankartı ve “ Coşkun Yılmaz artık oyalama, işçilerin parasını vereceksin” dövizleri açıldı.

DEVLET KİMİN YANINDA?

İşçiler adına yapılan açıklamada, 4 gündür devam eden mücadelenin emeklerinin hakkını alana kadar devam edeceği ifade edildi. “Devlet, işçilerin mi yoksa Coşkun Yılmaz’ın mı yanında?” diye soran işçiler, “Coşkun Yılmaz 2 yıldır gönderdiği mesajlarla bizleri oyalamaya çalışıyor. Bugün Yılmaz’ın ses kayıtlarını kamuoyu ile paylaşıyoruz. Biz zaten tazminat hakkımızdan, fazla mesai haklarımızdan türlü yalanlarla feragat ettirildik. Sadece emeğimizin karşılığı paramızı istiyoruz. Kayı İnşaat’ın yurt dışındaki şantiyelerinde ve ofislerinde çalışan 250’ye yakın işçinin bir yıldan fazla süredir maaşları ödenmedi. 2019’dan bu yana işçiler defalarca Kayı İnşaat patronu Coşkun Yılmaz’a ulaştı. Alacaklarını istedi. Ancak Coşkun Yılmaz, 2 yıla yakın süredir ‘ödeyeceğim’ diyerek işçileri sadece oyalıyor” ifadelerini kullandı.

EN BÜYÜK 250 MÜTEAHİT ARASINDA AMA...

28 Aralık 2019’da maaşlarını alamadıkları için açlık grevine girdiklerini ifade eden işçiler, “Arabuluculuk sözleşmeleri imzalandı. Hakkedişlerin 2020 Mart ayında ödeneceği taahhüt edildi. Ancak sözler tutulmadı. Anlaşmalar çöpe atıldı. İşçiler dava açtı. Yüzlerce kez patronla görüştü. Coşkun Yılmaz ‘en yakın zamanda ödeyeceğim’ diyerek işçileri sürekli oyaladı. Kayı İnşaat koca şantiyeler üzerinden milyonlar kazandı. Sermayesine sermaye kattı. Öyle ki Kayı İnşaat 2007 yılından bu yana her sene en büyük 250 uluslararası müteahhit listesine giriyor. Bununla övünüyor. Ancak sıra işçilerin alacaklarını ödemeye gelince para yok. Bununla birlikte Kayı Holding sadece inşaat alanında değil birçok iş kolunda büyüdükçe büyüdü. Enerji ve medikal alanlarında şirketleri var ama işçilerin alacaklarını ödemeye gelince para yok” dedi.

‘KİMSE SADAKA İSTEMİYOR’

Hava koşullarına aldırış etmeden çalıştıklarını söyleyen işçiler, “Yazın sıcağında, kışın soğuğunda şantiyelerde, ofislerde işçiler çalıştı. Ailelerinden, sevdiklerinden aylarca ayrı kaldı. İşe geç başlama lüksleri olmadı. Önlerine ne yemek konduysa onu yediler. Nereyi yatak diye gösterdilerse orada yattılar. Yani kimse Kayı İnşaat patronlarından sadaka istemiyor. Tüm çalışanlar hakkedişlerini istiyor” diye konuştu.

Açıklama, alkış ve sloganlar ile son buldu.