Kripto para piyasalarında çöküşün önü alınamıyor. Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini 75 baz puan (yüzde 0,75) artırmasının akabinde başta Bitcoin ve Ethereum gibi iki lokomotif olmak üzere bütün kripto para birimlerinde değer kaybı hızlandı.

Bitcoin, 2020 yılı aralık ayından beri ilk defa 20 bin doların altına gerilerken, kripto paraların şahı 2021 yılı kasım ayından beri yüzde 70 eridi. Bitcoin’in daha önce “dip seviye” olarak nitelenen 17 bin doların da altına inebileceği belirtiliyor.

17 BİN 700 DOLAR SEVİYESİNİN ALTI BOMBOŞ

Fed’in dolar vanasını kısmaya devam edeceğini belirten Kronos ekonomi yazarı Turhan Bozkurt, “Son 24 saatte yüzde 10’a yakın kayıp var. Aşağıda 18 bin 100 dolar ve 17 bin 700 dolar destekleri daha kırılgan hâle geldi. İki destek de kırılırsa Bitcoin, 14 bin 500 ve 11 bin 100 pistlerine acil iniş yapmak mecburiyetinde kalabilir.”

Bozkurt, 19 bin 798 doların 2017 yılındaki rallinin zirve noktası olduğuna işaret ederek, “Bugün bu seviyenin altına fitil attı ki günlük kapanışta 20 bin doların üzerinde kalmazsa iniş hızlanacak. 10 bin doların altı bile mümkün.” dedi.

Ethereum ise, 1.000 doların altında. 770 dolardan dönüş yapmaması hâlinde Ethereum’un 440 dolar ve 189 dolar seviyesine inebileceği vurgulanıyor.

KRİPTO PARA YATIRIMCILARI BİRBİRİNE GİRDİ

Kripto para fiyatları sert şekilde düşerken, profesyonel yatırımcılar eskisi kadar kolay kâr elde edilemeyen piyasada kazançlarını artırmak için birbirlerini hedef almaya başladı.

Sushi De-Fi Borsasında Omakase anonim ismiyle bilinen bir kullanıcı birçok köpek balığı yatırımcının işlemleri kayıt altına alan blok zincirleri araştırarak özellikle yüksek kaldıraçla oynayan diğer yatırımcılar hakkında bilgi edinmeye çalıştığını belirtti.

“Köpek balıkları” diye nitelenen büyük fonların yatırımcıları, insanların birbirinden aracı kurumlar olmadan borç aldıkları merkezî olmayan (De-Fi) sistemlerde oldukça yaygın olan likidasyona (varlıklarının değerini sıfıra indirme) zorlayarak “likidasyon bonusu” elde ettikleri belirtiliyor.

Nansen blok zincir analitik firmasına göre benzer stratejilerden biri olan köpek balığı yatırımcıların merkeziyetsiz borsalar ve merkezi borsalar arasındaki farkla fiyat arbitrajı üzerinden para kazanması TerraUSD sabit coinin çökmesine sebep olmuştu.

Kripto borsası Celsius Network arbitraj sebebiyle işlemleri geçici olarak askıya almıştı.