Bitlis’in Hizan ilçesinde bahar aylarıyla birlikte hayvanlarını yaylalara çıkaran Koçerler, havaların soğumasıyla birlikte dönmeye başladı. Küçükbaş hayvancılıkla uğraşan koçerler, bir süre sonra havaların daha sıcak olduğu merkezlerden, Batman ve Mardin'e doğru yol alacak. Yaz aylarında yaylalarda elde ettikleri peynir, yoğurt, kaymak, tereyağı ve yünleri satarak geçimlerini sağlayan koçerler, yayla hayatını ve yolculuklarını anlattı.     

GELENEĞİN DEVAMI  

Çocukluğundan beri berivanlık yapan Sarya Aydın (50), aile geleneğini sürdürdüğünü dile getirdi. Büyüklerinin de bu işi yaptığına dikkati çeken Aydın, "Biz de o geleneği sürdürüyoruz. Bu işi de severek yapıyoruz. Bizden sonrakiler bu işi yapar mı bilmiyorum” dedi. Bahar ayında hayvanları günde iki kez sağdıklarını, sonbahar aylarında ise bir kez sağdıklarını kaydeden Aydın, “Sütümüz azaldı. Şimdiye kadar peynir, yoğurt, tereyağı yapıyorduk. Şimdi ise sadece kışa hazırlık için yoğurt yapıyoruz” diye konuştu. 

YIL BOYU YÜRÜYÜŞ

Yaylalarda kurdukları çadırlarda yaşamlarını sürdürdüklerini anlatan Aydın, önümüzdeki günlerde daha sıcak merkezlere doğru yola çıkacaklarını aktardı. Aydın, “Yıl boyunca yürüyoruz. Bu hayatı seviyoruz. Sevmesek yapmayız. Şehir yaşamını sevmiyoruz. Her şeyimizi topraktan ve hayvandan alıyoruz, kendimiz üretiyoruz. Un dışında herhangi bir şeye para vermiyoruz. Suyumuz ve elektriğimiz parasızdır. Her şey doğal. Hayatımız çok romantik ve memnunuz” şeklinde konuştu. 

‘BERİVANLIĞI DEĞİŞMEM’

40 yıldan fazladır berivanlık yaptığını söyleyen Nuriye Göl (50) ise, yaylalardaki yaşamın güzelliklerini anlattı. Göl, şunları söyledi: "Yaylalarda hayat buluyorum. Bu işi severek yapıyorum. Yorucu ama güzel. Berivanlığı hiçbir işe değişmem. Berivanlık yapmazsak dayanamam."

OPERASYON ZORLUĞU

Çocukluğundan beri çobanlık yaptığını dile getiren Mekin Aydın (36), “Dağlarda olmak güzel bir duygu” dedi. Şehirlerde kendilerini "ölü" gibi hissettiklerini dile getiren Aydın, “Şehirler bize yabancı, hayatı bize göre değil” ifadesini kullandı. Bölgedeki askeri operasyonlardan kaynaklı zorluk çektiklerini söyleyen Aydın, operasyon sırasında farklı yerlere gitmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.(Bitlis/MA)