Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un, bütçe toplantısında yaptığı konuşmasında “Aşırı yoksulluğu sıfırladık” ifadesine tepki göstererek, konuyla ilgili soru önergesi verdi.

‘İNSANLAR AÇLIKTAN ÖLÜYOR’

Önergesinde ülkenin içinde bulunduğu yoksulluk tablosuna dikkat çeken Beko, “Yoksulluk içinde olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük düzeyde dahi sürdürmekte güçlük çeken kişi ve hane sayısı artarken, ‘çocuklarım aç, iş istiyorum’ diye haykıran vatandaş bedenini ateşe verirken, 2,5 aylık Kübra bebek açlıktan ölürken, Bakan Zehra Zümrüt Selçuk yoksulluğu bitirdiğine dair bir açıklama yapmıştır. Aşırı yoksulluğu sıfırladık, istiyoruz ki göreceli yoksulluğu da azaltabilelim’ diyerek, aklımızla dalga geçmeye mi çalışmaktadır? Ülkenin yoksulluk tablosu ortadadır” dedi. 

Beko, konuyla ilgili Bakan Selçuk’a şu soruları sordu: 

“* Aşırı yoksulluğu sıfırladınız ise Türkiye Sosyal Yardım İstatistikleri Bülten’i neden yayımlanmamaktadır?

* Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sistemine yani yoksulluk envanterine kayıtlı kişi ve hane sayıları neden yayımdan kaldırılmıştır?

* İşsizlik, yoksulluk ve gelir dağılımındaki eşitsizlik her geçen gün artarken aşırı yoksulluğu hangi var olmayan güç ile nasıl sıfırladınız?

* Elektrik, su ve doğalgaz faturasını ödeyemeyen ve bu nedenle de bunlardan mahrum kalan, kredi borçlarını ödeyemeyen ve icralık olan binlerce insan mevcutken yoksulluk nasıl sıfırlanmış olmaktadır?

* Binlerce aile çocuklarının en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekmekte, yani karnını doyuramadığı, üzerini giydiremediği, altını değiştiremediği, bakamadığı ve koruyamadığı çocukları için devletten koruma altına alınarak bakılmasını talep etmektedir. Korunma, yardım ve bakıma muhtaç çocukların sayısı 2014 yılında 80,375’dir. Eğer yoksulluğu bitirdiniz ise 2019 yılında bu sayı neden 173,054’e yükselmiştir?"