Türkiye'de her geçen gün ekonomik krizin derinleşmesiyle temel yaşam malzemelerine, gıdaya, akaryakıta her gün zam geliyor. Döviz kuru karşısında TL’nin değer kaybetmesiyle yurttaşlar bir şey alamaz oldu. Yurttaşlar, fahiş zamlar nedeniyle çoğu zaman market ve pazarlardan eli boş evlerine dönüyor. İktidarın yanlış ekonomi politikalarından dolayı kötü ekonomik krizin derinleştiğini belirten Tarlabaşı ve Bakırköy’deki yurttaşlar, hükümeti istifaya çağırarak, erken seçim çağrısı yaptı. 

Tarlabaşı’nda Şefik Vural, ekonomik krizden büyük oranda etkilendiğini dile getirerek, geçinemediklerini söyledi. Doların yükselmesiyle neredeyse her ürüne zam geldiğini ifade eden Vural, “Ekonomik krizin derinleştiği bu dönemde bir şey alamaz olduk. Seçime gitsek çok daha güzel olur. Erdoğan herkese karşı çıkıyor, ‘tekim’ diyor. Halka ayıracağı bütçeyi savaşa ayırıyor. İnsanlar sokaklara dökülüp geçinemediklerini söylüyor, onlar da polisi sokağa dökmüş ‘geçinemiyorum’ diyeni yakalıyor. Korku yaratmaya çalışıyorlar. İnsanlar ayağa kalsın, erken seçim istesin. İktidarın tez zamanda gitmesini istiyoruz” diye ifade etti.

SEÇİM ÇAĞRISI 

Ekonominin durumunun içler acısı olduğunu söyleyen Cevdet Yılmaz, Türkiye’de ekonomi diye bir şeyin kalmadığını belirtti. İnsanların ayaklanması ve erken seçim istemesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, “Türkiye’de insan hakları denen bir şey kalmamış. Mesela ben bu röportajı verdikten bile çekiniyorum. İnsanlar artık bu duruma gelmiş. İktidardan memnun değiliz. Erken seçim olursa biraz iyi olabilir. Yönetim değişsin” dedi. 

OKUMAK YERİNE ÇALIŞIYOR

Bir telefoncu dükkanında çalışarak geçimini sağlamaya çalışan Yakup Canbay da, Esenyurt’ta oturduğunu ve çalışmak için Tarlabaşı’na kadar gelmek zorunda olduğunu paylaştı. Çalıştığı iş yerinde satışın kötü olduğunu belirten Canbay, “işlerin kötü olmasından kaynaklı buradan çıkarsam geçimimi nasıl yapacağım” dedi. Bir genç olarak okuması gerektiği yerde çalıştığını söyleyen Canbay, “Liseye kadar okuduktan sonra mecburen iş hayatına girdim. Ailem maddi açıdan sorunlar yaşıyordu, destek olmalıydım” ifadelerini kullandı. 

İKTİDAR ARTIK GİTMELİ

İktidarın artık değişmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Canbay, “Erken seçimi herkes istiyor, biz genç nesil olarak da erken seçim istiyoruz. Çünkü artık bir gelecek göremiyoruz. Ben ancak bugünü düşüne biliyorum. Yarın hakkında bir şey düşünemiyorum. Ne yapıyorsak boşa çıkıyor. Gençler 4 yıl okul okuyor ama emekleri boşa çıkıyor. 19 senedir bu iktidar yönetimde. Artık bıraksın" diye belirtti. 

ASGARİ ÜCRET İLE GEÇİNİLMİYOR 

Eşinin hasta olmasından dolayı çalışmak zorunda kalan Cevriye Karaç da, asgari ücrete çalıştığını belirterek, geçinemediğini söyledi. İktidarın ekonomi politikalarına tepki gösteren Karaç, “Asgari ücretle çalışan birisiyim. Eşim hasta ve çocuklarım var. Asgari ücret 2 bin 825 TL nasıl geçineceğiz. Asgari ücret 4 bin TL olsa bile ben zorlanacağım. Devleti yönetenler 2 bin 825 TL’nin içinden kirayı, elektrik, su, market alışverişi ve doğalgaz giderlerini düşsün ve daha sonra geçinebiliyorlar mı görelim? Zaten kış ayındayız doğalgazı yakamıyoruz. Her gün her ürüne yeni bir zam geliyor. Markete gittiğimizde 100 TL'ye bir kilo yağ ve deterjan alamıyoruz. Bir kahvaltılık 200 TL’yi buluyor. Bunu 1 aylık hesaplasanız 800 TL yapar. Bu şekilde olursa tabi geçinemeyiz” diye aktardı.

ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

İktidarın ekonomi politikalarını eleştiren Karaç, rant peşinde olduklarını söyledi. İktidarın “her şey iyi” havası yarattığını belirten Karaç, halkın dibe battığını kaydetti. Karaç, “Çocuklarımın geleceğinden kaygılıyım çalıştığımız halde geçinemiyoruz. Çocuklarıma eşya alamıyorum. İyiye gitmiyoruz kötüye gidiyoruz. Erken seçim olursa çok şeyin değişeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

HER GÜN ZAM

Bakırköy’de mikrofon uzattığımız yurttaşlardan Emine Kır, inşaat sektöründe çalıştığını ifade ederek, krizden büyük oranda etkilendiğini belirtti. Her yeni güne zamlarla uyandıklarını paylaşan Kır, “Kalkınmamız zor, umudumuz kesildi. Ben yeni nesle üzülüyorum. Eğer çocuğum bana ‘sen boş ver ben idare ederim’ diyorsa gerçekten de bir sorun vardır. Yastık altı diyorlar ama yastık altında bir şey yok. Artık erken seçim olmasını istiyoruz" dedi.

‘TEKÇİ DEĞİL HALKÇI YÖNETİM’

Ufuk Topaloğlu ise, tekçi değil halkçı bir yönetim istediklerine belirterek,"Aldığımız maaş yetmiyor. Çocuklarım astım hastası ve doğru düzgün ilaç alamıyoruz. Her şeye zam gelmiş bir şey alamıyoruz. 750 TL haftalık alıyorum. Bu parayla kiramı mı ödeyim? İhtiyaçlarımı mı karşılayalım? Pazara gidiyoruz hiçbir şey almadan dönüyoruz. Dolar almış başını gidiyor, altın desen aynı. Nasıl yastık altı yapacağız? Geçinemiyoruz. Yönetime gelecek kişi topluma yardımcı olsun. Toplumla birlikte hareket etmeli. Toplum bundan sonra seçeceği kişiyi iyi seçmeli" diye kaydetti.