İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Mayıs ayı iş cinayetleri raporu yayımladı. Rapora göre, Mayıs ayında en az 232 işçi hayatını kaybederken, yılın ilk beş ayında ise en az 972 işçinin hayatını kaybettiği yitirdiği kaydedildi. Mayıs ayı ile birlikte önce “tam kapanma” sonra “kısıtlamaların esnemesi” kararlarının alındığına dikkat çekilen raporda, çalışmak zorunda olan milyonlarca işçi için ise bir şeyin değişmediği belirtildi. Kapanma döneminde e-Devlet üzerinden 3 milyon 21 bin 778 kişiye “Çalışma Muafiyet İzni Belgesi” düzenlendiğine değinilen raporda, işçilerin her alanda çalışmak zorunda bırakıldığı ifade edildi. 

ÖRGÜTLENME ARTMALI

Kadın işçiler açısından sömürü koşullarının hem ev içinde, hem kamusal alanda, hem işyerinde yoğunlaştığına dikkat çekilen raporda, milyonlarca kadının gündelik yaşamda ekonomik şiddet ve erkek şiddeti ile baş etmeye çalıştığının altı çizildi. Raporda, “Dünyada yüzde 75’i kayıt dışı çalışan toplamda 67 milyon ev işçisi bulunuyor. Türkiye’de ise bu sayı yaklaşık 1 milyon 300 bin. Çalışma saatleri ve ücret konusunda belli bir standarda sahip olmayan ev işçisi her 10 kadından 3’ü cinsel, fiziksel şiddete ya da mobbinge uğruyor. Düşük ücretler ve angaryaya zorlanan ev işçisi kadınların örgütlenme ve sendikalaşma mücadelesinin yaygınlaşması gerekiyor” denildi.

3 ÇOCUK İŞÇİ

Mayıs ayında hayatını kaybeden 232 işçinin 193’ünün ücretli (işçi ve memur), 39’unun kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluştuğu belirtilen raporda, iş cinayetlerinde 20 kadın işçinin hayatını kaybettiğine değinildi. Raporda, “Üç göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 2’si Afganistanlı ve 1’i Türkmenistanlı. 3 çocuk işçi yaşamını yitirdi. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 84 emekçi bulunuyor” denildi. 

EN ÇOK KOVİD’TEN HAYATINI KAYBETTİ

İş cinayetlerinin en çok ticaret, büro, eğitim, tarım, orman, inşaat, yol gibi işkollarında gerçekleştiği belirtilen raporda, iş cinayetinde yaşamını yitirenlerin 29’unun ise sendikalı olduğu açıklandı. Raporda, “En fazla ölüm nedenleri Kovid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, intihar, kalp krizi, elektrik çarpması ve boğulma” diye belirtildi.