Halkların Demokratik Partisi (HDP), Diyarbakır, Van, İzmir ve Mersin’in ardından Artvin'deki "İş ve Aş Buluşmaları" programını tamamladı. HDP Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve parti yöneticilerinden oluşan heyetin sabah saatlerinde başlayan ziyaretleri, Kemalpaşa Kadın Savunma Ağı, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) ve esnaf ziyaretiyle son buldu. 

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Artvin'deki “İş ve Aş Buluşmaları” ikinci gününde. Ekonomi Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve parti yöneticilerinden oluşan heyetin bugünkü ilk durağı Hopalı balıkçılar oldu.  

BALIKÇILARIN SORUNLARI

Hopa Su Ürünleri Kooperatifini ziyaret eden heyet, balıkçıların yaşadıkları sorunları dinledi. Balıkçılardan Yüksel Kesici, gelirlerinin her geçen gün daha da azaldığını belirtti. Denizdeki kirlilik ve aşırı avlanmanın balıklarının üremesini engellediğini kaydeden Kesici, Karadeniz genelinde kanalizasyon sularının arıtılmadan denize akıtıldığını aktardı.  

Balıkçılardan Erdal Avcı ise, balıkların yem olarak kullanılmasından zarar gördüklerini söyledi. Avcı, “Nehrin denizde buluştuğu alanın 500 metrelik bölgesinde avlanmak yasak. Devletin kepçeleri orada çalışıyor ama bizim ağ atmamız yasak. Bu yüzden çok ceza yedik. Diğer bir sorun ise sahil yolu. Sahil yolundaki ışıklandırma balığı rahatsız ettiği için sahile balık gelmiyor” dedi. Kafes balıkçılığının da kendilerine zarar verdiğini ifade eden Avcı, bunlara karşı bir düzenleme yapılmasını istedi.  

YENİLENME VURGUSU 

Heyet, buradaki ziyaretin ardından Kemalpaşa Halkevi’ne geçti. Milletvekili Erol Katırcıoğlu ve parti yöneticilerinden oluşan heyet Halkevi yöneticileri ve üyeleri tarafından karşılandı. Ziyarette konuşan Halkevi yöneticisi Kamil Ustabaş, kapitalizmin kendini yenilediğini ve devrimci hareketlerin de bu duruma göre mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi. "Direniş merkezli bir hareket örgütlemenin" önemine değinen Ustabaş, “Gergerlioğlu’na siyasi olarak katılmamakla birlikte direnişi memlekete umut oldu. Teslim olmamayı egemenleri kalbinden vurarak Meclis'te yaptı” ifadelerini kullandı.  

‘DİRENİŞİ SANDIĞA TAŞIYAMADIK’ 

Karadenizin çevre mücadeleleri ile ön plana çıktığını kaydeden Ustabaş, bölgenin en muhafazakar köylerinde bile direnişler olduğunu söyledi. Bu mücadelenin siyasi ayağının örgütlenemediğine dikkati çeken Ustabaş, “Siyasi iktidarın yıkılacağı ana yerin sandık olması üzerinden o köylerden yine yüzde 90-95 AKP çıktı. Biz mücadeleyi başka yere taşıyamadık, birlikte taşımamız gerekiyor. Direniş mevzilerini her alanda yaratmadığımız sürece bunlarla baş etmemiz mümkün olmayacak. Bu süreçte gençlerin de aklı ve enerjisiyle müdahale edersek başarılı olacağımızı düşünüyoruz. Geçmişteki yaşadığımız siyasi ayrılıkları, sorunları bir yerde bırakıp bugünü nasıl örgütleyeceğimizi konuşmamız lazım” şeklinde konuştu. 

‘ÜRETİCİYE TEŞVİK YOK’ 

Heyet daha sonra Hopa Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin Kemalpaşa’da bulunan çay fabrikasını ziyaret etti. Garo Paylan’ın da aralarında bulunduğu heyeti kooperatif yöneticileri ve çay işçileri karşıladı. 

Ziyarette konuşan Kooperatif Başkanı Harun Vayiç, kota sistemi sonucu üreticinin özel sektöre çay vermek zorunda kaldığını aktardı. Özel sektörün ise istediği fiyattan alış yaptığını ifade eden Vayiç, “İran'dan düşük fiyata çay geliyor. Çay üreticisine teşvik diye bir şey yok. Organik çaya çevirmek için topyekun bir değişim yapılması lazım. Toprağın temizlenmesi lazım. Çiftçinin yarısı bankalara borçlu, diğer yarısı da onlara kefil” dedi. 

ÇAYKUR'A TEPKİ

Heyetin öğleden sonraki ilk durağı Kemalpaşa Kadın Savunma Ağı oldu. Söz konusu ziyarette kadın çay üreticilerinin sorunları dinlendi. Kadınlardan Canan Özkan, ürettikleri çayı özel sektöre satmak zorunda kaldıklarını aktardı. ÇAYKUR’un önceden kota ve kontenjan uygulaması yapmadığını anımsatan Özkan, “ÇAYKUR şimdi özel sektörü teşvik etmek için kapasite artırımına girmeyip, kota uygulamasına gitti. Bizim de çayımız elimizde kalıyor. Medyada 'ÇAYKUR zarar etti' diye gösterildi. Hem yerelden çay almıyorlar hem de ithal cay alıyorlar” diye dert yandı. ÇAYKUR’un işçi alımlarında erkekleri tercih ettiğine dikkati çeken diğer kadınlar ise, kendilerine engel çıkarıldığını kaydetti.  

EĞİTİM SEN ZİYARETİ 

Heyet daha sonra Eğitim Sen Kemalpaşa Temsilciliği'nde kamu ve özel sektör işçileri ile bir araya geldi. Uzaktan eğitimde yaşanan sıkıntıların konuşulduğu ziyarette örgütlenmenin önemine vurgu yapıldı. Belediye işçilerinin de katıldığı görüşmede, işçilerin geçinemediği ifade edildi.  

YOĞUN İLGİ  

Heyet son olarak Kemalpaşa esnafını ziyaret etti. Ziyarette öne çıkan başlıklardan birisi Sarp Sınır Kapısı'nın kapalı olması oldu. Kapıların kapalı olmasından dolayı ekonomik sıkıntı yaşadıklarını dile getiren esnaflar, kapıların açılmasıyla nefes alabileceklerini söyledi. Esnaf ziyaretlerini Kemalpaşa Meydanı'nda noktalayan heyet, burada da tulum ve horonlarla karşılandı. Çevredekilerin yoğun ilgi gösterdiği heyet, kent sakinlerinin sorunlarını dinledi. 

TOPLUMSAL BARIŞ 

Burada konuşan HDP'li Garo Paylan, “Barış düşüncesinin Türkiye yönetiminde olmasını istiyoruz. Kutuplaştırıcı anlayışlara artık bir son vermek istiyoruz. Hepimiz bu ülkenin onurlu vatandaşlarıyız. Bu ülkede herkese iş ve aş var. Ben vekil olmadan önce Ankara’da çok büyük yolsuzluk var derlerdi. Herhalde ‘abartılıyor’ derdim. Ankara’daki yolsuzluğu bitirirsek, herkese iş ve ekmek var. Ama önce toplumsal barışı sağlamamız lazım” dedi.  

HDP’nin kapatılma davasına ilişkin bir soruya da yanıt veren Paylan, “HDP halktır, haktır. Halk burada. Halkı kapatamayacaklarına göre HDP’yi de kapatamazlar. Onlar zulümlerine devam etsinler. Halkımız ile beraberiz. Halkın sorunlarını dinliyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar bu özgürlük düşüncesi bir şekilde yoluna devam edecek. Bize her saldırdıklarında büyüdük. Bu saldırıdan da büyüyerek çıkacağız. Çünkü halkın arkamızda olduğunu görüyoruz” diye konuştu. 

Karadeniz'deki "İş ve Aş Buluşmaları"nı tamamlayan HDP'li heyet bir süre sonra kentten ayrılacak. Heyetin önümüzdeki günlerde gözlemlerini raporlaştırarak, Meclis’e sunması bekleniyor. (MA)