Halkların Demokratik Partisi (HDP) “İş ve Aş Buluşmaları” kapsamında HDP İzmir il binasında düzenlenen basın toplantısıyla programını açıkladı. Toplantıya HDP Ekonomi Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Ekoloji Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez ve Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Sözcüsü Samet Mengüş ile milletvekilleri Erol Katırcıoğlu, Necdet İpekyüz ve Serpil Kemalbay katıldı. 

'AKP ÜLKE EKONOMİSİNİ ÇÖKERTTİ'

Basın toplantısında konuşan Köse, İzmir’de yaşanan sel felaketinden dolayı geçmiş olsun dileklerinde bulundu. İş ve Aş Buluşmalarını birçok yerde sürdüreceklerini belirten Köse, şunları söyledi: “AKP ve Saray ülke ekonomisini çökertti. 18 yılı aşkın süredir iktidarda olan AKP,  yıllardır uyguladığı politikalarla ülkede her alanda krizler yaşanmasına sebep oldu. Türkiye bir kriz sarmalının içerisindedir. Bugün iş ve aş sorunu Türkiye’de yaşayan bütün halkların, emekçilerin, kadınların ve bütün toplumsal kesimlerin yaşadığı bir sorundur. İş ve aş sorunu aslında güvencesizlik, geleceksizlik sorunu, yoksunluk ve yoksulluk sorunu, vergi adaletsizliği sorunu, çiftçinin esnafın iflas sorunu, gerçek ücretin düşüşü sorunu, yüksek enflasyon sorunu, gıda fiyatlarındaki artış sorunu, mutfak enflasyonudur. Cumhuriyet tarihi boyunca bu sorunlar hiç bu kadar yakıcı hale gelmedi."

'PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRİYORLAR'

Türkiye'de ekonomik krizin pademiden önce de var olduğunu hatırlatan Köse, sorunların pandemide daha da ağırlaştığını söyledi. "Pandemi sürecinde, bütün hükümetler ikilemle yüz yüze kaldı" diyen Köse, "Ekonomi mi insan mı? Ekonomi mi halk sağlığı mı? Türkiye’de ise bu ikilem böyle kurulmadı. Meseleye kar mı? Rant mı, sermaye mi? diye bakıldı. İktidar, çok net rant, kar ve sermaye dedi ve halk sağlığını dikkate almadı. Sorunlar ağırlaştı ve azgınlaştı. Aslında başka bir açıdan bakıldığında halk onayıyla alınacak önlemleri rejim sermaye lehine kullandı. 

Pandemi sürecinde sermayenin merkezileşmesini ve tekelleşmesini, küçük esnaf ve üreticiyi iflasa sürükleyerek hegomonya kurarak devam ediyor. Kapanan yer yok diyerek alay ediyorlar. Demagoji yapıyorlar. Yani pandemiyi fırsata çeviriyorlar. Sermayeyi kayırma meselesi 5 çete meselesi değildir. Aslında bütün sermaye bundan faydalanıyor. Halkın kendi içinden çıkan veya yerel yönetimlerin dayanışmacı örneklerini de engelliyorlar" diye belirtti. 

'KEMER SIKA SIKA KEMERİMİZ KALMADI'

3 gün boyunca işçi emekçi kadınların, yoksul ve yoksunların sorun ve taleplerini dinleyeceklerini belirten Köse, "Aslında bütün bu kesimleri ve toplumsal muhalefetin dile getirdiği, bu sorunları biz icat etmiyoruz, bu talepler her gün her yerde dilendiriliyor. Hemen sıralayalım; asgari ücretten vergi almamak, pandeminin meslek hastalığı sayılması, KHK’lilerle işlerinden edilenlerin işlerine geri döndürülmesi, atanamayan atanması, TÜİK rakamlarının gerçek rakamlar olarak belirlenmesi ve sunulması, KYK borçlarının ödenmesi, çiftçilerin elektrik ve su borçlarının silinmesi, kredilerinin yapılandırılması, mazot gübre yardımlarının yapılması gerekir " dedi.  

‘HAKIN REFORMUNU GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

HDP Milletvekili Necdet İpekyüz ise, kapitalist sistem bütün devlete pandemi sürecinde halka yardımda bulunurken, AKP hükümeti verdiği parayı bile borç olarak halka verdiğini söyledi. AKP'nin uzun zamandır reformdan bahsettiğini vurgulayan İpekyüz, "İktidar, reform derken kendi iktidarları için reform istiyorlar. Pandemi sürecinde kendi iktidarını sürdürmek için kayyım atadı. Hak gasıplarına hız verdiler. Bu yüzden biz bir reform istiyoruz ama bu sarayın reformu değil halkın reformu olacak.  Bu yüzde işçiler emekçiler ezileneler hep birlikte bunu reformu geçekleştireceğiz. Halkımız bunu iyi bilsin ki biz bunu başaracağız" ifadelerini kulandı.

EYLEMLERE DESTEK 

HDP heyeti basın toplantısının ardından İzmir’in Torbalı ve Menderes ilçesine yaşanan sel felaketinde zarar görenleri ziyaret edecek. Heyet, gün içinde İzmir Tabip Odasını, belediyeden atılan DİSK üyeleriyle, Tekstil Atölyesi işçileri ve KHK ile ihraç edilen KESK üyeleriyle bir araya gelecek. Ardından İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri “Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine” destek amaçlı yapılacak basın açıklamasına ve KESK’in yapacağı oturma eylemine katılacak.