Ekonomik krizin etkisini her geçen gün daha fazla hissettirdiği Türkiye'de, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 28 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Millet Bahçesi Açılış Töreni'nde “İngiltere'de, Avrupa'da raflar boş, ABD'de raflar boş. Bizde bolluk, bereket yoluna devam ediyor” dedi. Erdoğan’ın söylemlerinin aksine Antep’te ekonomik krize, hayat pahalılığına ve alım gücünü ilişkin konuştuğumuz yurttaşlar, temel yaşam malzemelerini bile almakta zorlandıklarını belirtti. 

10 TL’LİK ÜRÜN 70 TL OLDU

Merkez Şahinbey ilçesi Gazi Caddesi’nde uzun yıllardır elbise satan esnaf Osman Özyiğit, “10 TL’ye sattığımız ürün bir anda 70 TL’ye çıktı. Dolardan kaynaklı iki haftadır anlaşmalı olduğumuz atölyede ürün çıkmıyor. Parasını gönderdiğimiz halde 3-4 şirket bize ürün göndermiyor. Dolar yükseldiği için kumaş alamıyorlar. Dolar her gün artıyor ve engel olamıyorlar. Haritada yeri dahi bilinmeyen ülkelerin parası bizim paramızdan daha değerli oldu. Eskiden 3 tane ürün alan insan şimdi bir tane almakta zorlanıyor” diye konuştu. 

Hayat pahalılığının mutfak alışverişinde kendini daha net hissettirdiğini dile getiren Özyiğit, “Yumurtanın fiyatı her geçen gün yükseliyor. Patates ve soğanla insanları mahvettiler. Gıda fiyatlarında bir düzenleme yapılması gerek. Çiftçi de kazanamıyor. Fiyatların bu kadar yükselmemesi gerekir. Salgın var ama Türkiye’de bu kadar kendini ezici bir şekilde hissettirmemesi gerek” ifadelerini kullandı. 

HER GÜN ZAM

Alışveriş yapan Ayşe Yıldız, “Geçinemiyoruz. Eşimin sadece emekli aylığı 2 bin 500 TL. Bin TL kira, 500 TL faturalar, geriye bin TL kalıyor. Eskiden pazara gittiğimizde 50 TL ile poşetler dolusu ürün alıyorduk şimdi 100 TL ile bir şey alamıyoruz. Sabahtan beri dolanıyorum, sırtım ağrıdı ancak bir şey alamadım. Her gün zam yapılıyor. Ne olacak bu halimiz?” diye sordu. 

77 YAŞINDA ÇEKİRDEK SATIYOR

Sadıkoğlu Sokak’ta emekli olması, ilerleyen yaşı ve hastalıklarına rağmen karpuz çekirdeği satarak geçimini sağlayan Abdülkadir Bağcı (77), “Aylık 2 bin 200 TL emekli maaşı alıyorum. Ev gece kondu kira yok ancak faturalara para yetişmiyor. Emekli maaşıyla 4 kişiye bakıyorum. Geçinmek için zorlanıyorum ancak çalışmak zorundayım” dedi. 

AKP’YE OY YOK

Hürriyet Caddesi’nde mikrofon uzattığımız 6 yıl önce emekli olan Ayhan Karahan ise şunları söyledi: “2 bin TL aylıkla 2 çocuk okutuyorum. Gecekonduda kaldığımız için kira vermiyoruz. Alışverişe çıkıyoruz ancak gönül rahatlığıyla bir şey alamıyoruz. Erdoğan’ın dediği gibi bolluk yok. Manava gidiyoruz 100 TL’nin altında çıkamıyoruz. Eskiden 5 litre yağ alıyorduk şimdi bir litre zor alıyoruz. Bu iktidarı başa getiren biziz. Biz oy verdik ama maalesef son günlerde almış başını gidiyor. Daha önce AKP’ye oy verdim ancak bir daha oy vermem.” 

‘ELİMİZDEN TUTAN YOK’

Hürriyet Caddesi’nde konuştuğumuz 18 yaşındaki Furkan Horoz, “Asgari ücret 2 bin 800 TL olmuş. Bu ülkeyi yönetenler bu ücretle geçine biliyorsa bizde geçine biliriz. Sorunlar çözülemediği için, iş olmadığı için gençler Avrupa’ya gitmek istiyor. Amatör boks sporcusuyum ancak bugüne kadar elimden tutan olmadı. Dolar aldı başını gidiyor, yarın bir gün evleneceğim ama nasıl? Her konuda çok zorluk çekiyoruz. Erken seçim olması gerekiyor. 7 yıldır MHP ye sempati duyuyorum. Ancak bir seçim olursa HDP’ye oy vereceğim. Başımızdakiler gitsin diye vereceğim. Gençler bu iktidarı artık istemiyor” ifadelerini kullandı. 

OKUL YERİNE FABRİKADA

Yusuf Polat (19) ise şunları söyledi:  “Hayalim okul okumaktı. Ancak 19 yaşında bir şeker fabrikasında çalışıyorum. Günde 12 saat çalışıyorum aldığım ücret ise asgari ücret. Çalışmaya mecburum, 4 kardeşim var ve onlara bakmam gerekiyor. 2 önce okulu bırakmak zorunda kaldım. Aileme bakabilmek için okulu bıraktım” diye konuştu. 

‘EMEKLİ HAYALLERİM FARKLIYDI’

Yüzüncü Yıl Parkı’nda mikrofon uzattığımız emekli olmasına rağmen iş arayan Hasan Hüseyin Erdoğan (68), “Emekli maaşım 2 bin 600 TL. Ev kirası bin 300 TL, bu dönemde bin 300 TL ile geçinmek zor. Meyve alamıyoruz, hiç kimse istediğini alamıyor. Ben uzun yıllar çalıştım ve emekli oldum ancak benim emekli hayallerim böyle değildi. Ben insanca yaşayacağım bir hayal kurmuştum. Eskiden geçim daha rahattı. Salgından sonra ekonomi çöktü. Meclis’te bütçe görüşmeleri var emekliler için bütçe ayırsınlar. Her şeye zam geliyor ancak” ifadelerini kullandı. 

‘EKMEK BİLE ALMAK ZOR’

Mehmet Çulha (45) ise şunları söyledi: “Ben engelli bir vatandaşım. İç organlardan kaynaklı malulen emekli oldum ama geçinemiyorum. Kış geliyor evde odun, kömür yakacak bir şey yok. Neden kimse bana yardım etmiyor? Yatacak yatağım bile yok. Ekmek almakta bile zorlanıyorum. Sesimi Vali’ye duyurdum daha önce ancak bir şey yapmadılar.” 

MA / Emrullah Acar - Ferhat Çelik