Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin etkisi salgınla birlikte daha da derinleşti. Geçim sıkıntısı 7’den 70’e herkesin tek derdi olurken, bu duruma eklenen gelecek kaygısı özellikle gençleri intiharlara sürükler durumda. Yılın başında İstanbul Üniversitesi’nde okuyan Hakan Taşdemir ve Sibel Ünli, geçim sıkıntısı nedeniyle yaşamlarına son verirken, Eylül ayında Kocaeli’nin Darıca ilçesinde bir kargo firmasında çalışan 18 yaşındaki Furkan Celep, arkasında bıraktığı "Benim yaşımdaki insanlarla aramda uçurum var… Neden kimse bana değerli olduğumu hissettirmiyor?” notu ile yaşamını sonlandırmıştı. Son olarak ise, 15 Aralık günü ailesiyle birlikte mevsimlik işçi olarak 7 yıl önce Sakarya’ya gelip, buraya yerleşen 17 yaşındaki Fesih Kapçak, arkasında “Umudu olan insan bahar güneşi gibidir” notu bırakarak intihar etti. 

Geçim sıkıntısı ve derinleşen krizin yarattığı gelecek sorunu nedeniyle gençlerin intihar ettiğini belirten gençlik örgütleri, sistemin gençlere çözüm olarak sadece intiharı dayattığını söyledi.

GELECEKSİZLİK 

Mezopotamya Ajansı'ndan Kadir Güney'e konuşan ve İntiharları kapitalizmin ürettiğine dikkat çeken Devrimci Gençlik Birliği (DGB) üyesi Ulaş Uslu, okul çağındaki gençlerin çalışmak zorunda kaldığını belirterek, yaşam koşullarının zorlaşmasıyla gençlerin sistem içerisinde çözümü intiharda bulduğunu ifade etti.  Sistemin gençlere geleceksizlikten başka bir şey sunmadığını belirten Uslu, “İntiharlarla yaratılan sorunlar çözülmeyecek. Çözümümüz her alanda mücadeleyi büyütmektir. Sisteme karşı birlikteliğimizi güçlendirmeliyiz, mücadeleyi büyütmeliyiz” dedi.

PSİKOLOJİK SALDIRI ALTINDALAR

Halkların Demokratik Partisi(HDP) Gençlik Meclisi üyesi Muhammed Ünal da gençlerin tamamen işsizliğe sürüklendiğini belirterek,  iş bulabilenlerin de büyük bir baskı, sömürü, psikolojik saldırı altında çalıştığını söyledi. Yurttaşların baskıya, sömürüye karşı son nokta olarak intihara sürüklendiğinin altını çizen Ünal, “Bu durumu kabul etmiyoruz. Bu duruma karşı bir direniş hattı kurarak mücadele yürütüyoruz. Umutsuzluğa sürüklenen gençleri yaratılan bu direniş çerçevesinde kazanarak mücadele hattına katmalıyız” ifadelerini kullandı. 

GÜVENCESİZ ORTAM

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi Ahmet Suat ise, AKP iktidarının topluma yoksulluğu dayattığına dikkat çekti. Yaşanan koşullarda gençlerin geleceksizlik ve umutsuzluğa sürüklendiğini dile getiren Suat, “İnsanlar intihar ederken gerilerinde umutsuzluğa vurgu yapmaları da bu yüzdendir. AKP iktidarı bizleri tamamen güvencesiz, geleceksiz bırakmıştır. Bu intiharlar ne ilk ne de sondur. Biz bu geleceksiz, güvencesiz ortamı yıkacağız” diye konuştu.

‘UMUDUMUZ VAR’

Devrimci Öğrenci Birliği (DÖB) üyesi Çağlar Karabulut da, sistemin derin bir ekonomik kriz içinde olduğunu ve bu krizin politik krizle birleştiğini dile getirdi. Bu duruma karşı gençlerin dünyanın birçok yerinde tepkiler gösterdiğine işaret eden Karabulut, “Gençliğin umut verici sesinin ulaşamadığı yerlerde ne yazık ki bu tarz olaylar yaşıyoruz. Çünkü sistemin dışına çıkma isteği, umudu kolay olarak her yere götüremiyoruz” dedi. Karabulut, umudunu kaybeden gençlere, “Aslında bir umudumuz var. Umudumuz bu sistemde olmasa bile başka bir dünyanın mümkün olduğunu biz biliyoruz. Bizimle birlikte mücadele ederek bu sistemi yıkarak bir gelecek inşa etmek mümkün” diyerek çağrı yaptı.

‘DİRENİŞ HATTINI ÖRMELİYİZ’

Sistemin çıkmazlarından gençliği bağımsız olarak ele almanın mümkün olmadığını söyleyen Öğrenci Kolektifleri üyesi Cihan Çiçek ise, “İktidar var olan krizi yönetemeyerek faşizm aygıtlarını daha da yoğun kullanmaya başladı” dedi. İktidarın eğitimi gasp ettiğinin altını çizen Çiçek, “Bu nedenle gençler sermaye için ucuz iş göçü olarak görülüyor. Bu da gençleri yalnızlaştırıyor ve umutsuzluğa sürüklüyor” diye ifade etti. 

Çiçek son olarak, “Yarın bir gelecek kurulacaksa yenisini kuracak olanlar bizleriz. Bizler gençliğe umut olmak zorundayız. Gençlik örgütleri bu zorunluluğu kendisinde hissetmeli. Gençliğe dışardan bakmayıp birlikte hareket edeceği düzlem oluşturulmalı. Bu saldırılara karşı gençlik bu direniş hattını örecektir” şeklinde konuştu.

MA / Kadir Güney