Son zamanlarda temel gıda ürünlerine gelen zamlarla birlikte ekmek almakta bile güçlük çeken halk, soluğu ucuz ekmek büfelerinde alıyor. Birçok yerde oluşan ucuz ekmek kuyruğu, Türkiye’nin mevcut durumunu özetledi. İstanbul Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda mikrofon uzattığımız halk, ekonomik krizin sahibi iktidara artık cevap verilmesi gerektiğini vurguladı.

‘ERKEN SEÇİM YAPILMALI’ 

Medya çalışanı Özge Özcan, ekonomik krizden dert yanarak, Türkiye’de kendini hiçbir şekilde güvende hissetmediğini söyledi. Her yeni güne zamlarla uyandıklarını ifade eden Özcan, “Gelen zamlarla Allah asgari ücretliye yardım etsin. Asgari ücretin en az 6 bin TL olması gerekiyordu. Bin 700 TL’yi insanların cebinden aldılar. Çok kötüye gidiyoruz, ülke de yaşamak çok zorlaştı. İnsanlar ekonomik krizden dolayı yurt dışına çıkmaya başlayacak diye düşünüyorum. Ben ailemle yaşamama rağmen zorlanıyorum” diyerek artık erken seçimin gelmesi gerektiğini söyledi.

12 BİN LİRAYLA GEÇİNEMİYOR 

Geçimini sürdürebilmek için 3 ayrı yerde güvenlikçi olarak çalışan Vural Canbul, iktidarın saraylarda lüks yaşam içerisinde olduğunu, halkla hiçbir şekilde ilişkisinin kalmadığını söyledi. Günde yaklaşık 18 saat çalıştığını belirten Canbul, aylık gelirinin ise 12 bin TL olduğunu paylaştı. 12 bin TL’nin yetmediğini söyleyen Canbul, “4 tane çocuğum var, evim kira. 2 bin 800 TL ev kirasına veriyorum, elektrik, su, doğalgaz faturaları, yeme içme derken para kalmıyor. Ben bu halimle geçinemezken, bir asgari ücretli nasıl geçinsin? Hiç geçinemez. Önce devlet halkını düşünecek. Devlet halkları ötekileştirdiği sürece böyle yürümez. İnsanlar aç kaldığı zaman her şeyi yapar” diye belirtti.  

‘HALK TOKADI VURACAK’

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel’in görevinden ayrıldığı sırada ülkenin kasasında 350 milyar euro bıraktığını hatırlatan Canbul, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı işaret ederek, “Erdoğan soymaya başladı. Birde öyle bir soyuyor ki, anlamıyorsun bile. Doları bir çıkarıp, bir indiriyor. Yandaşları bundan nasibini alıyor, kafalarına göre yaşıyorlar. Olan bizim gibi garibanlara oluyor. Ama konuşursan da ‘terörist’ oluyorsun, o zaman ben ‘teröristim’. Alacaksa alsın kaç kişiyi alabilir. 100 kişiyi mi, bin kişiyi mi alacak. Halk bir gün sokaklara dökülecek ve devlete tokadı vuracak” diye kaydetti. 

İktidarın halkı teknolojiyle uyutmaya çalıştığını ifade eden Canbul, artık insanların gözlerini açmasını istedi. 

NEREYE KADAR?

Emekli olan Ahmet Ertekin, asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte her şeyin iki katına çıktığına dikkati çekerek, “Doların yükselmesiyle açıklanan asgari ücretin değeri daha da düştü. Fiyat yükseldi, dolar aşağı indirildi, bu şekilde zararı biz gördük. Bunun neresi güzel? İnsan cebinden düşürdüğüne kazandım mı diyor. Emekli maaşı yetmiyor. Simit satarak ya da başka işler yaparak geçimimi sürdürmeye çalışıyorum ama nereye kadar? Çalışmadığımız gün de dizimizi, karnımıza yapıştırıyoruz. Başka türlü işin içinden çıkamıyoruz” şeklinde konuştu. 

‘SUYU ÇOK KATIYORUM’

Sebze veya meyveyi, pazarda akşam ucuzladığında alabildiklerini ifade eden Ertekin, şöyle konuştu: “Bir yemek yapacağımız zaman, doymamız için suyu çok koyuyoruz. İktidarın politikaları bizi ısıtmıyor, buz tutturuyor. İçimizi adeta buz dağları kapladı. 500’den fazla milletvekili var ama hepsi kendi keyfinde. Halka hiçbir şey veremiyorlar.  Artık kendi başımızın çaresine bakıyoruz. Kendi yaramızı kendimiz sarmaya çalışıyoruz. Geçimimi artık kısarak sağlıyorum. Yani eskileri giyerek, akşamdan sabahı düşünerek, günün şartlarına uydurmaya çalışıyoruz. Ancak bu şekilde idare ediyoruz.”  

‘AKP ARTIK GİTMELİ’ 

Necmettin Dönmez adlı yurttaş ise ucuz bir ürün bulabilmek için 10 farklı market gezdiğini belirterek, herkesin geçim sıkıntısı yaşadığını ifade etti. AKP’nin 20 senedir iktidarda olduğunu sözlerine ekleyen Dönmez, artık gitmesi gerektiğini vurguladı. Dönmez, “Artık halktan koptular. Halkı unuttular. Çünkü çok zengin oldular. Harun gibi geldiler, Karun kadar zengin oldular. Bunların döneminde zengin daha zengin, fakir daha fakir oldu” dedi.

‘AKP İLE HİTLER AYNI’

Yaşanan tüm sıkıntıların kaynağının “tek” adam zihniyeti olduğunun altını çizen Dönmez, AKP ile Hitlerin eşdeğer bir konumda olduğunu vurguladı. Dönmez, “Hitler de AKP gibi ülkeyi perişan etti. İbni Haldun ne diyor; tek bir adama yetki verirseniz despot olur, yürüyüşü değişir, sonra kendini tanrı zanneder. Şimdi iktidar da bu hale gelmiş durumda. İkide bir ‘Nas Suresini’ okuyor, dinden bahsediyor. Artık iktidar kendisini insanüstü, yarı tanrı gibi bir şey zannediyor. Allah sonumuzu hayır etsin” ifadelerini kullandı.

‘HERŞEY YANDAŞLARA SATILDI’

Meydanda simit satarak geçimini sürdüren ve ismini vermek istemeyen bir yurttaş, akşam saatlerine kadar simit satmasına rağmen geçimini yapamadığını söyledi. Bir simidin 3 TL olduğunu belirten yurttaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Un, susam, yağ pahalı. Her şey pahalı. 3 TL olmasına rağmen gene kurtarmıyor. Millet bir simit almaya gelirken ‘yol paramdan fazla varsa simit alayım’ diyor. Halkın hali bu ve bu duruma getiren kişi Tayyip’tir, hükümettir” diye vurguladı. İktidarın sürekli kullandığı ‘yol yaptık, köprü yaptık’ ifadelerini hatırlatan yurttaş, kullanmadığı köprüden paralarının alındığını söyledi. Simitçi yurttaş, “Türkiye’de hiçbir şey kalmadı, hepsini yandaşlarına sattı. Bunu yaparak servetine servet kattı.”