Dün Malatyalı esnafın, 'Eve ekmek götüremiyoruz' serzenişine, "Çok abartı geldi. Eve ekmek götüremiyoruz dediğin zaman. Al keyif çayı iç" şeklinde cevap veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından (Türk-İş) Ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), “Ekim Ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı” araştırmasını açıkladı.  Türk-İş'in araştırmasına göre, ekim ayında dört kişilik ailenin açlık sınırı 2 bin 482, yoksulluk sınırı ise 8 bin 86 lira oldu.

Salgın sürecinde işsizlik ve enflasyon baskısı nedeniyle, hane gelirleri hızla düşmekte olduğunun altı çizilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: “Bu durum, çalışan ve emeklileri zor durumda bırakmakta, geçim koşulları bu kesim açısından giderek ağırlaşmaktadır. Çalışanların iş güvencesi ve gelir kaybında yaşanan olumsuzluklar giderek artış göstermektedir. Yetersiz belirlenen asgari ücretle milyonlarca çalışan ailesiyle birlikte günlük yaşamını sürdürmeye çalışırken, küresel salgınla birlikte yaşanan ekonomik kriz sonrası yine milyonlarca çalışan kısa çalışma ödeneği tutarıyla geçinmek durumundadır. İşini kaybeden milyonlarca işçi düşük işsizlik ödeneğine mahkum kalmıştır. Ücretsiz izne talebi çıkarılan işçilere ise sadece günlük 39 TL nakdi ücret desteği verilmektedir. Kayıt dışı çalışan ve sayıları giderek artan milyonlarca işsiz ise toplumun iktisaden en düşük ve çaresiz kesimini oluşturmaya devam etmektedir.”

FİYATLARDAKİ ARTIŞ YÜZDE 14,78

Yapılan açıklamanın devamında ise, “Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 8 bin 86 lira oldu. Bekar bir çalışanın “yaşama maliyeti” aylık 3 bin 35 lira olarak hesaplandı. Ankara'da yaşayan dört kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,41 artış gösterdi. Yılın 10 aylık bölümü itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 14,78'i bulurken, gıda enflasyonunda 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 20,59 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,54 olarak hesaplandı. Bakliyat ürünlerinin fiyatlarında kırmızı mercimekteki artış dışında değişiklik olmadı” tespitlerine yer verildi.