Tarım ve hayvancılığın temel geçim kaynakları arasında yer aldığı Serhat bölgesi kentlerinde, 2013-2015 döneminde "çözüm" olarak adlandırılan sürecin rafa kaldırılmasıyla sonrası neredeyse yasaklanmayan yayla ve mera kalmadı. En son bölge kentlerinki birçok alan "özel güvenlik bölgesi" adı altında yıl sonuna kadar yasaklanarak, sivillere kapatıldı. Bunun yanı sıra kimi yayla ve meralara ise fiili yasak uygulanıyor. Söz konusu durumun yaşandığı yerlerden biri de Ağrı ve Iğdır illeri arasında kalan Ağrı Dağı’ndaki yaylalar. Özellikle Iğdır’daki koçerler, fiili yasaktan kaynaklı kendilerine ait yaylalara çıkamıyor. Koçerler, bu durumdan dolayı hayvanları Kars ve Ardahan gibi kentlerdeki yaylalara götürmek zorunda kalıyor. 

KENTE ALINMIYORLAR

Iğdır’da koçerlik yapan Mahmut Çakmaz, yaz aylarında Korhan Yaylası ve Ağrı Dağı’na çıkamadıklarını söyledi. Hayvanlarını başka kentlere götürdüklerini ve yaylalar için fahiş fiyatlar ödediklerini aktaran Çakmaz, “Kendi yaylalarımıza çıkamadığımız için Erzurum, Kars ve Ardahan gibi kentlerin yaylalarına gidiyoruz. Orada da ihale ile alınan yerlere giderken il tarım müdürlükleri bize bir sürü sıkıntı çıkarıyor. Ardahan Valiliği bizi kente dahi almıyor” dedi.

10 KAT FAZLA YOL  

Hayvanlarını farklı bir kente götürürken fazladan masraf yaptıklarına dikkati çeken Çakmaz, “Eskiden 20-25 kilometre yol gidiyorduk. Fakat şimdi 250-300 kilometre gidiyoruz. Öncelikle kendi yaylalarımızın açılmasını ve yasakların kaldırılmasını istiyoruz. En azından bu olmasa da gittiğimiz kentlerde bize kolaylık sağlansın” diye konuştu. Farklı kentlere gittiklerinde endişe yaşadıklarını ve kimi işlemler için 15 gün bekletildiklerini söyleyen Çakmaz, “Besiciler işlemlerin uzamamasını ve korkmadan belirlenen yaylalara gitmeyi istiyor. Bölge kentlerdeki tüm yaylalar serbest olsun, herkes eskiden olduğu gibi işini rahatlıkla yapsın. Tüm yaylaların serbest bırakılmasını istiyoruz” diye seslendi.

MASRAFLAR ARTIYOR

Yakup Haşimoğlu adlı besici ise benzer bir şekilde dert yandı. Hayvancılığın gün geçtikçe zorlaştığına işaret eden Haşimoğlu, kendi yaylalarına gidemedikleri için çevre kentlere gitmek zorunda kaldıklarına değindi. Haşimoğlu, “Yaylaların yasaklanmasından kaynaklı masraflarımız artıyor. Bizler en azından Ardahan yaylalarının serbest bırakılmasını istiyoruz. Yaylaların serbest bırakılarak insanların huzur içinde bu hayvancılığı yapmasını istiyoruz” diye konuştu.