Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü ve son toplantısını yaptı. Toplantı sonrası AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, asgari ücretin 1 Ocak 2022'den itibaren 4 bin 250 TL olduğunu açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022'de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında dördüncü ve son toplantısını yaptı. Toplantısı sonrası yapılan açıklamada konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Ben komisyon kararını takdir ettim, sayın cumhurbaşkanımızın da bu sürece başından beri emeği, sosyal barışı koruyan bir yaklaşımla manevi desteğini hissettik. Bu vesileyle kendilerine saygı sunuyorum" ifadelerini kullandı.

Ardından konuşan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol "Biz diyoruz ki çalışan olmadan esasında işveren olmaz, işveren olmadan da çalışan olmaz devlet olmadan da her ikisi de olmaz. Oldukça pozitif ortamda giden gelen farklı görüşler vardı. Hem işverenlerin maliyetini azaltabilmek hem çalışanlara doğrudan katkı sağlamak adına cumhuriyet tarihinde olmayan bazı adımlar attığını da memnuniyetle görüyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, asgari ücretin 1 Ocak 2022'den itibaren 4 bin 250 TL olduğunu açıkladı. Erdoğan, “Bugün gerçekleştirilen dördüncü toplantıyla da nihai karar aşamasına gelinmiştir. Komisyon asgari ücretin 4 bin liranın üzerinde olması yönünde görüş bildirmiştir. Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum gerek işçi gerek işveren kesimini temsilen taraflar gerçekten çok farklı bir anlayış içerisinde özveriyle bu süreci işlettiler” dedi.

DOLAR BAZINDA ÜRCRET ERİDİ

Erdoğan’ın açıkladığı zam oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun manipülasyon olarak eleştirildiği enflasyon oranının üzerine çıktı ancak gerçek enflasyonun ve sene başındaki dolar cinsinden karşılığının altında kaldı. Açıkladığı verilere güvenilmeyen TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 21,31. Ancak bağımsız bilim insanlarının oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu, gerçek enflasyonun yüzde 58,65 olduğunu belirtiyor.

2021’de 2 bin 825 TL olarak belirlenen asgari ücretin 1 Ocak 2021 tarihli kura göre karşılığı 385 dolardı.

Yeni asgari ücretin bu yılki karşılığı ise 274 dolar oldu.