AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan dün düzenlediğ Kabine Toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada TL mevduatları için yeni bir düzenleme getirdiklerini söyledi. Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında  18,40 TL olan dolar 11,11 TL’ye, 20,79 TL olan Euro ise 12,54 TL’ye kadar geriledi. Kurdaki dalgalanma bugünde devam ederken an itibariyle dolar 12,78 TL, Euro ise 14,47 TL’den işlem görüyor. Ekonomist Özgür Müftüoğlu, Erdoğan’ın açıklamalarını ve döviz kurundaki dalgalanmaları değerlendirdi.

Müftüoğlu, Erdoğan’ın konuşmasında kur garantisi verildiğini söyledi. Müftüoğlu, “Bu garantiyi bizim cebimizi göstererek yaptı. Çünkü hazineden karşılanacağı taahhüdünü verdi.  Bankadaki döviz mevduatlarının TL’ye dönmesi, paranın değer kaybetme hızını azaltması gibi bir politika izledi. Bu yeni bir şey değil. Daha öncedeki dönemlerde, çeşitli zamanlarda uygulanmış bir politika” dedi.

VERGİLERE ZAM GELMEYE BAŞLADI

Geçilen 2 ayda devalüasyonun oluştuğunu, TL’nin değer kaybının yüzde 100’lere vardığının altını çizen Müftüoğlu, yapılan açıklamayla birlikte karmaşa içerisinde olan piyasaların bir nebze olsun ateşinin alındığını söyledi. “Elinizde bu araçlar varsa neden daha önce kullanmıyorsunuz” diye soran Müftüoğlu, “Faizin haram olduğunu söylüyorlar ama bugün yaptıkları örtük bir faizdir. Son aylarda inanılmaz derecede her şeyin fiyatı yükseliyor, yoksullaşma giderek artıyor. Bunun üzerine şimdi başka bir yük getirilecek. Hazineden karşılanacağı için vergiler daha da artacaktır. Bugünden vergilere zamlar gelmeye başladı. Dolaylı vergiler de artacaktır. Dolayısıyla yoksullaşma daha da hızlanacak” ifadelerini kullandı.

FAKİRDEN ALIP ZENGİNE VERİLİYOR

Son aylarda muhalefetin yükselen kuru AKP’nin başarısızlığının simgesi olarak gördüğünü söyleyen Müftüoğlu, yapılan hamleyle iktidarın “İstersem kuru düşürüyorum” mesajı verdiğini belirtti. Önemli olanın bu durumun ne kadar kalıcı olacağı olduğunu söyleyen Müftüoğlu, “Burada siz fakirden alıp zengine veriyorsunuz. Bankada hesabı olan yüklü geliri olanlardır, emeklinin 3-5 kuruşunu saymıyorum. Bu bankaya para koyamayan geniş toplum kesimlerinin vergiler yoluyla cebinden alınacak ve zenginlerin daha da zengin olması için aktarılacak. Tam bir kaynak aktarma mekanizması” diye konuştu. 

YOKSULLAŞMAYLA İLGİLENMİYORLAR

AKP’nin krizin ekonomik ve sosyal sonuçlarıyla ilgili bir öngörüsünün olmadığının belirten Müftüoğlu, AKP’nin tek çabasının iktidarını sürdürmek olduğunu vurguladı. Müftüoğlu, “Yapılan uygulamaların ekonominin düzelmesi ya da sosyal olarak toplumda yoksullaşmanın azalması gibi dertlerinin olduğunu zannetmiyorum. AKP döneminde eşitsizlikler toplum içerisinde artmıştı bu eşitsizlikler bu uygulamalarla daha da artacak” dedi.

PİYASAYA GÜVEN VEREMEDİLER

“Bir paranın değeri o ülkede yaptığınız üretimle, yarattığınız değerle bağlantılıdır” diyen Müftüoğlu, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü: “Siz üretiminizi arttırmadığınız, borçlanarak durumu kurtarmaya çalıştığınız sürece sizin paranız zaten değer kaybeder. Dolayısıyla bunlar tamamen suni meseleler, finansal oyunlar bunlar. Bu oyunlarla günübirlik yükselme, alçalmalar yapılıyor. Dün akşam bir anda nasıl olduysa 18 buçuklardan 11 TL’lere indi. Aslında sorgulanması gereken yüksek kurdan kimler dolar sattı ve sabah yine düşük kurdan kimler aldı. Uygulamada esas amaç piyasaya artık dövizin artmayacağı güvenini vermekti. Baktığımızda sabah 1-2 saat içerisinde 14 TL’ye yeniden çıktı. O zaman bu güveni sağlamamışsınız. Bu operasyon enflasyon olarak ya da yoksullaşmanın daha da hızlanması olarak topluma yansıyacaktır.”

SÜRECİ YÖNETEMİYORLAR

Siyasi iktidarın mevcut süreci yönetemediğinin altını çizen Müftüoğlu, muhalefetin toplumu ikna edecek, akılcı, sorunların çözümlerini ortaya koyması gerektiğini dile getirdi. Müftüoğlu, “Ekonomide her şeyi konuşuyoruz ama unutmayalım bunlar demokrasiyle bağlantılı meselelerdir. Bunlar temin edilmeden ekonomi düzelmez. Alternatifi koymadığınız müddetçe maalesef bu sorunlarla debeleşir dururuz ve yoksullaşırız” diye belirtti.