Türkiye’de son üç ayda 400 baz puan faiz indiren Merkez Bankası, Aralık ayında bir faiz indirimi daha yapacağının sinyalini verirken, AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dünkü açıklamasında düşük faiz politikasından geri adım atmayacağını belirtti.

Küresel piyasalarda koronavirüsün yeni Omicron varyantına karşı aşıların etkisinin düşeceği endişeleri satışlara yol açarken, Türkiye'de yükselen enflasyona rağmen politika faizinin düşeceği endişeleri TL üzerinde baskı yaratmaya devam ediyor.

Erdoğan’ın açıklamalarından sonra gün boyu döviz kurları yeniden hareketlendi. İstanbul serbest piyasada dolar güne 12,90 liradan, Euro 14,60 liradan başladı. Gün içinde dalgalanan dolar öğle saatlerinde 13,08 lirayı gördü. Euro ise 14,87 liradan el değiştiriyor. Dolardaki yükseliş devam ediyor. Dolar 13,123 ve Euro 14,942’den işlem görüyor.

ELVAN’DAN BÜYÜME AÇIKLAMASI

Dolar da yükseliş devam ederken Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, sanal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu. Elvan, ücretli kesimin milli gelirden aldığı payı artırmak için gerekli adımların atılacağını belirterek, "Vatandaşlarımız müsterih olsun, herkesin büyümeden en iyi şekilde faydalanması temel önceliğimizdir" ifadelerini kullandı.

Dış talebin büyümedeki etkisine dikkati çeken Elvan, “Dış talebin verdiği önemli katkıyla 2021'in üçüncü çeyreğinde yıllık yüzde 7,4 oranında büyüdük. Ücretli kesimin milli gelirden aldığı payı artırmak için gerekli adımlar atılacaktır. Vatandaşlarımız müsterih olsun, herkesin büyümeden en iyi şekilde faydalanması temel önceliğimizdir” diye belirtti.

MB'DE GÖREV DEĞİŞİMİ İDDİASI

Öte yandan Bloomberg HT'de yer alan habere göre,  TCMB Piyasalar Genel Müdürü Doruk Küçüksaraç görevinden ayrıldı. Küçüksaraç'ın yerine TCMB Piyasalar Genel Müdür Yardımcısı Hakan Er atandı. Daha önce Piyasalar Analiz Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Küçüksaraç Ağustos 2019'da TCMB Piyasalar Genel Müdürü görevine atanmıştı.