Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Diyarbakır Şubeleri, zamlar ve yüksek faturaları Dağkapı Meydanı'nda yaptığı açıklamayla protesto etti. Kentteki siyasi partiler de açıklamaya destek verdi. Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Kamuran Taş, "Ülkemiz ağır bir ekonomik ve siyasal kriz sarmalı içinde. İktidarın yaklaşık 20 yıldır izlemiş olduğu siyasal ve ekonomik politikaların başarısızlığı her geçen gün daha belirgin bir hal almaktadır” dedi. 

ÜLKEDEKİ KRİZ 

"AKP elindeki ülke sürekli bir kriz halindedir" diyen Taş, yapılan zamları sıraladı. Kriz koşullarında sermaye çevrelerinin kar elde ettiğine dikkati çeken Taş, "Krizin sorumlusu siyasi iktidar iken yükünü işçi sınıfı ve yoksul halk çekmektedir. Buna dur demek tüm emek ve demokrasi güçlerinin ortak sorumluluğudur" dedi. Artan hayat pahalılığı karşısında belediye işçilerinin maaşlarının eridiğini aktaran Taş, geçen yıllın koşullarına göre imzalanan toplu iş sözleşmesinin bugünün ekonomik şartlarını karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti. 

TALEPLER

TİS için görüşme talebinde bulundukları kayyım yönetimindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine yanıt verdiğini paylaşan Taş, işçilerin kadroya geçmede yaşadıkları sorunlara değindi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında 100’ün üzerinde işçinin emekliye sevk edildiğini, bunlardan 45’inin emekli edildiğini dile getiren Taş, 28 arkadaşlarının daha emekli edileceğini duyumu aldıklarını vurguladı. 

Taş, şunları söyledi: "Son dönemlerde 100 üzerinde arkadaşımız resen emekliliğe sevk edildi. 45 arkadaşımız da işveren eliyle emekliliğe zorlanarak, işlerine son verildi. Biz bunu iş akdinin feshi olarak görüyoruz. Bu hem hukuka göre hem de bize göre insani değil. Kişinin kendi idaresi dışında emekli edilmesi ya da iş feshi yapılması bizim için iş feshidir. Aldığımız bilgilere göre 28 arkadaşımız daha emekliliğe sevk edilecek, bunlara karşı hukuki sürecin takipçisi olacağız.”

Taş, şu talepleri sıraladı: "Tüm belediye işçilerine ek zam ve ücretlerinde iyileştirme istiyoruz. Belediye şirket işçilerine kadro ve ilave tediye hakkı istiyoruz. Taşerondan kadroya geçen işçilerin zorunlu emekli edilmemesini istiyoruz."

ADANA

Adana’da oluşturulan Geçinemiyoruz Platformu bileşenleri, EnerjiSA Toroslar Müşteri Hizmetleri Merkezi önünde elektrik zamlarını protesto etti. Eyleme, HDP, HDK, CHP, EMEP, İHD, ÇHD, ESP, TÖP, TİP, Halkevi, KESK, DİSK, ÇHD, Adana Barosu ile CHP Adana Milletvekilleri Müzeyyen Şevkin ve Ayhan Barut da katıldı. Yapılan açıklamaya işlem için bekleyen yurttaşlar da destek verdi. Basın açıklamasını metnini Şilan Sürmeli okudu. Elektrikten doğalgaza, temel tüketim mallarından akaryakıta kadar gelen zamlardan bıktıklarını belirten Sürmeli, krizin faturasının her zaman olduğu gibi emekçilere, halka ödetildiğini aktardı.

'EMEKLİLER ÖFKELİDİR'

Sürmeli, açlık, işsizlik ve yoksulluğun derinleşerek devam ettiğini belirterek, “TÜİK’in bütün aldatmacasına karşın çarşı pazarda gerçek enflasyon yüzde 100 üzerinde seyrediyor. Tüm bunlar karşısında halkın öfkesi büyüyor. Çalışmaktan umudunu kesmiş işsizler, ev işleri ve bakım emeğinin daha da yüklendiği ev emekçisi kadınlar, iş sahibi olup da düşük ücrete mahkûm edilen çalışanlar, tarlasını ekemeyen köylüler, kepenk kapatan esnaflar, emekliler öfkelidir” diye konuştu.

'YETER ARTIK'

Sürmeli, başta elektrik zamları olmak üzere tüm zamların geri çekilmesini istediklerini belirterek “‘Yeter artık’ diyoruz. Enerji dağıtım şirketlerinin kamulaştırılmasını istiyoruz!  Elektrik, su, doğalgazdan alınan KDV’nin yüzde 1’e düşürülmesini istiyoruz! Vergide ve ücrette adalet istiyoruz! İşçi, memur, emekli ücretlerine ek zam istiyoruz! Maddi imkansızlık nedeni ile faturalarını ödeyemeyenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemelidir. Kamu kaynaklarından sağlanacak desteklerle şirketlerin vergi borcu silinmemeli, yurttaşların karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir. İnsanca bir yaşam sürdürebilmek için eşitlik, özgürlük, laiklik, adalet, barış ve bağımsız yargı istiyoruz! Evet bizler bugün geçinemeyenler olarak buradayız. Haklarımızı aramak için buradayız. Milyonların sesi olmak için buradayız. Biliyoruz ki yalnız ve güçsüz değiliz. Özgürlük, eşitlik, adalet isteyen milyonlarız. Birlikte güçlüyüz” dedi.