Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) üyesi işçiler, görüşmeleri devam eden 2021 yılına dair asgari ücret rakamına ilişkin İstanbul ve İzmir’de "Sefalet ücreti değil, insan onuruna yaraşır asgari ücret" şiarıyla basın açıklamaları yaptı. İstanbul’daki açıklama Tophane'de bulunan Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü önünde yapıldı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun da katıldığı açıklamada "Asgari ücret vergiden muaf olsun, SGK prim desteği sağlansın. Sefalet ücreti değil insan onuruna yaraşır asgari ücret/ 3800 net" pankartı açan sendika üyeleri sık sık "İnsanca yaşamak istiyoruz" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

HÜKÜMETE SESLENDİ

Burada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaşanan ekonomik kriz ve gider atışlarına dikkat çekerek, 2021 yılı asgari ücretinin her zamankinden daha önemli olduğunu belirtti.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu masasında olmamalarının sürecin dışında oldukları anlamına gelmediğini söyleyen Çerkezoğlu, "Aralık ayından itibaren sokaklarda, meydanlarda asgari ücret vergi dışı bırakılsın diye bağırdık. Şimdi de tüm Türkiye’de insan onuruna yakışır bir biçimde yaşamak için sesimizi yükseltiyoruz. Milyonlarca insanın yaşamı sürdüreceği asgari ücret bu mudur. Bir kez daha Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda belirleyici konumda olan hükümete çağrıda bulunuyoruz. Yıllar içerisinde yaşadığımız kayıplara karşılayacak ve tüm kesinti yüklerinin asgari ücret üzerinden kalkması gerekiyor" dedi.

MİLYONLAR YOKSULLAŞTI

2020 yılı asgari ücretinin, yılın daha ikinci ayında açlık sınırının altına düştüğünü ifade eden Çerkezoğlu, şunları ekledi: "Pandemi sürecinde milyonlar daha da yoksullaşırken bir avuç sermaye sahibi ise kârlarını katlamıştır. TÜİK verilerine göre, 2020 yılında işgücü ödemelerinin katma değer içindeki oranı yaklaşık 3 puan gerilerken, sermaye gelirleri 5 puan yükselmiştir. Yani çarklar dönerken, işçiler sağlıklarını ve yaşamlarını kaybederken, patronlar zenginleşmiştir. Bu adaletsizliği gidermek için insan onuruna yaraşır bir asgari ücret belirlemek şarttır." 

Çerkezoğlu, ülkede 40 yılı aşkın bir süredir saldırgan, sermaye yanlısı politikalar izlendiğini de dile getirdi. Çerkezoğlu, "1978’de kişi başına milli gelirin yüzde 3,4 üzerinde olan asgari ücret, aradan geçen 42 yılda kişi başına milli gelirin yüzde 40 altına düştü. Bu adaletsizliğe son vermek şarttır; özellikle de pandemi koşullarında bu adaletsizliği gidermek milyonlarca işçi ve ailesi için yaşamsal bir önemdedir" ifadelerini kullandı. 

‘İNSAN ONURUNA YARAŞIR BİR ÜCRET İSTİYORUZ’

İşverenlere verilen desteğin işçilere de verilmesi gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu, "Bugün değilse ne zaman işçiye destek olacaklar. Yıllardır sermaye ve hükümetin yarattığı ön yargıya teslim olmayalım, asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir biçimde olması mümkündür. Tüm üretilmiş çaresizliklere karşı asgari ücret talebimize kulak verin. İnsan gibi yaşayabileceğimiz bir asgari ücret talebi haktır" diye konuştu. 

Çerkezoğlu, asgari ücrete dair taleplerini ise şöyle sıraladı: 

"*Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir.

* 2021 asgari ücreti Kovid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır.

* Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır.

* Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır.

* Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır.

* Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır.

* Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

* Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır.

* 2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır."