Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) raporuna göre, "tam kapanma" sürecinde istihdamın yaklaşık yüzde 61’ini oluşturan 16,4 milyon işçi çalışmaya devam edecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pandeminin kontrol altına alınamadığı gerekçesiyle 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında "tam kapanma" kararı aldıklarını açıkladı. Ancak fabrikalar çalışmaya devam edecek.

DİSK-AR'ın yaptığı araştırmaya göre, işçilerin yüzde 83'ünün istihdam edildiği sektörler kapanmadan muaf tutulacak. DİSK-AR'ın "Tam kapanma yok, milyonlar çalışmaya devam edecek" raporunda şu ifadeler yer aldı:

"Hükümet 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan ‘tam’ kapanma dönemine geçildiğini açıkladı. Ancak DİSK Araştırma Merkezi tarafından yapılan tahminlere göre tam kapanma söz konusu değil, on milyonlar çalışmaya devam edecek.

DİSK-AR tahminlerine göre 26,8 milyonluk istihdamın yaklaşık yüzde 61’i (16,4 milyon) kapanmadan muaf sektörlerde çalışırken, istihdamın yaklaşık yüzde 22’si (6 milyon) kapanmadan kısmen muaf sektörlerde ve yaklaşık yüzde 17’si (4,4 milyon) ise kapanma kapsamındaki sektörlerde çalışıyor.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün tarihli genelgesine göre bu dönemde ‘tam’ kapanmadan muaf tutulan milyonlar yer alıyor. Genelgede 43 muafiyet bulunuyor. Sanayi ve inşaat işçileri ile hizmetler sektörünün birçok alt sektörü başta olmak üzere zorunlu olmayan mal ve hizmet üretiminde milyonlarca işçi çalışmaya devam edecek."

MUAF OLAN SEKTÖRLER VE ÇALIŞAN SAYISI

Raporda öne çıkanlar şöyle:

  • Tam kapanma çalışanların ezici çoğunluğu için geçerli değil. 26,8 milyonluk istihdamın yaklaşık yüzde 61’i (16,4 milyon) kapanmadan muaf sektörlerde çalışıyor. İstihdamın yaklaşık yüzde 22’si (6 milyon) ise kapanmadan kısmen muaf sektörlerde.
  • Kapanma kapsamındaki sektörlerde çalışanlar sadece yüzde 17 (4,4 milyon) civarında.
  • İçişleri Bakanlığı genelgesinde, kapanmadan muaf olan işler ve sektörler 43 başlıkta sayıldı. Sanayi ve inşaat işçileri ile hizmetler sektörünün birçok alt sektörü başta olmak üzere zorunlu olmayan mal ve hizmet üretiminde milyonlarca işçi çalışmaya devam edecek.

43 başlıktaki muafiyetler kapsamındaki çalışanların sayısının tam olarak saptanmasının, sektörlerin iç dağılımına ilişkin yeterli bilgi olmaması nedeniyle zorluklar taşıdığı belirtilen raporda, TÜİK’in faaliyet kollarına göre istihdamın dağılımı esas alındı. Buna göre ortaya şöyle bir tablo çıktı: