Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), "Sendikalı ol, DİSK'li ol" sloganıyla, İstanbul Tabip Odası’nda (İTO) basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve hekimler katıldı. Açıklamada, "Özel sektör hekimleri de Sendikalı oluyor" pankartı asıldı.

İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Küçükosmanoğlu, gelir kayıplarından dolayı örgütlü bir şekilde mücadele etmek için sendikalı olmayı gerektirdiğinin altını çizdi. Özel sektörde çalışan sağlık emekçilerinin sendikalı olmasının önemine değinen Küçükosmanoğlu, “Gücümüzü birleştirmek ve bu mücadelenin büyütülmesinde sendikalı deneyimden yararlanmak gerekiyor. Bazı zorluklar görünebilir. Özel sektörde çalışan hekimler, şirket kurmaya zorlanarak adeta patronmuş gibi çalıştırılıyor. Ortak sağlık birimlerinde çalışıyorlar. Hem artan emek sömürüsü hem de sosyal kayıplar söz konusu. Örgütlenmenin olmamasının ve dağınık olmanın zorlukları varı. DİSK’in taşeronluğa karşı başlattığı sendikalaşmayla destek vermek gerekiyor” dedi.

ORTAK MÜCADELEYE ÇAĞRI

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, pandemiyle birlikte sağlık alanında sorunların derinleştiğine dikkat çekerek,  emeğiyle geçinenlerin, emeğine ve geleceğine sahip çıkması için örgütlenme çabası içerisinde olduğunu ifade etti. Çerkezoğlu, “Biz DİSK olarak tüm iş kollarında aynı zamanda da sağlık alanında da bu örgütlenmenin adresi olarak bütün işçiler için mücadelemizi büyütmeye çağırıyoruz. Sağlık iş kolu kendi öz dinamikleriyle son derece renkli örgütlenme geleneğine de sahip bir kol. Sağlık hizmeti bir ekip hizmetidir. Hekimden hemşireye, teknisyenden temizlik işçisine kadar. Sağlık üretiminde yer alan birçok meslek grubunun olduğu ama hepsinin bir birini sımsıkıya bağlı olduğu bir ekip işidir sağlık işi. Tüm sağlık kurumlarında insanca çalışabileceğimiz, emeğimizin karşılığını aldığımız bir çalışma düzenini sendikalarımızın ve meslek odalarımızın, ortak mücadelesi hep birlikte kuracağımıza inanıyoruz” diye konuştu.

SENDİKALI ÖRGÜTLENMEYE ADIM

İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip de, sağlık kuruluşlarının kendine has kanun ve yasalarının  olduğunu söyleyerek, etik değerlerini ve haklarını korumak için mücadelelerini sürdürdüklerini belirtti. Saip, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sendikal örgütlenmeye adım atmakta. Bununla diğer sağlık emekçileriyle birlikte bir ekip halinde sürdürülmesinin önemi de büyük. Bizleri parçalamaya bölmeye, hekimleri ayrı bir statü verilmesine çalışılan bir dönemden geçiyoruz. Özel sağlık sektöründe çalışan hekim arkadaşlarımızın DİSK’te sağlık iş kolunda örgütlenmesine sağlık sistemine büyük katkıları olacağına inanıyoruz. Ayrıca iş yeri hekimlerinin mücadelesinin,  iş sağlık örgütlenmesinde özel bir mücadelesinin olmasını istiyoruz. İTO olarak bu mücadeleye elimizden gelen katkıyı sağlamaya hazırız.”