Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Asgari ücret 5 bin 200 net” talebiyle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde açıklama yaptı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işçi ve emekçilerin taleplerini Çalışma Bakanlığı önüne taşıdıklarını belirterek, “1 Ekim 2021'den beri milyonlarca işçi adına, emekçi adına, emekli adına, geçinemeyenler, barınamayanlar, iş bulamayanlar adına meydan meydan, işyeri işyeri haykırıyoruz: Artık yeter, geçinmek istiyoruz. İşsizlik, pahalılık, zamlar, faturalar belimizi büküyor. Ekonomik krizin ve pandeminin ağır yükünü biz taşıyoruz. Her sabah yeni zamlara uyanıyor, her gün yoksullaşıyoruz” dedi.

TÜRK LİRASI DEĞER KAYBEDİYOR

TL’nin değer kaybettiğini, bu haliyle işçinin aldığı ücretin eridiğini ifade eden Çerkezoğlu, “Türk Lirası değer kaybedince, ücretler azalacak, bu ülkenin işçileri en ucuz emek olarak dünyaya pazarlanacak. Yok öyle yağma! Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir. Uluslararası pazarlarda kelepire satılığa çıkarılacak şahsa ait bir mal değildir. Yabancı sermaye için, petrol prensleri ve kralları için ‘kelepir emek kelepir memleket’ diye tezgâh açanlara direneceğiz! TL ucuzlasın, emek ucuzlasın, memleketin taşı toprağı ucuzlasın tezgahını bozacağız” diye belirtti.

ASGARİ ÜCRETTE VERGİ VURGUSU

Asgari ücretten alınan vergilerin kaldırılmasını ve asgari ücret tutarında iyileştirmelerin yapılması gerektiğinin altını çizen Çerkezoğlu, “Asgari ücretle çalışan işçilerden alınan vergi miktarı ilk vergi dilimi tarifesi düşük tutularak artırıldı. 2002 ve 2003 yıllarında ilk vergi dilimi tarifesi asgari ücretin 15-16 kati idi. 2021 yılında ilk vergi dilimi asgari ücretin 6,7 katına geriledi. Böylece işçinin patronundan çok vergi ödediği adaletsiz bir düzen kuruldu. Bizler bu dilim dilim soyguna ‘dur’ diyoruz. Brüt asgari ücretin net ödenmesini istiyoruz. Asgari ücretin ve tüm ücretlerin asgari ücret tutarı kadar bölümünde vergi ve kesintiler kaldırılarak tüm ücretlere bin lira iyileştirme yapılmalı diyoruz. Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanacak oranın yüzde 10'a düşürülmesini, vergi dilimleri tarifesinin en az kişi başına GSYH oranında artırılmasını istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

ASGARİ ÜCRET NET 5 BİN 200

Asgari ücretin en az 5 bin 200 TL olması gerektiğini ancak bu haliyle emeklerinin karşılığını alabileceklerini söyleyen Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir hanede iki kişi çalıştığında en azından yoksulluk siniri aşılmalıdır. Gerek yoksulluk siniri gerek gıda fiyatları artışı ve gerekse ekonomik büyüme dikkate alındığında 2022 yılında asgari ücreti en az net 5 bin 200 TL olmalıdır. Tekrar ediyoruz. Bu sadece bir ekmek mücadelesi değildir. Emeğimizin ucuzlatılmasına yönelik bir mücadeledir, bir memleket mücadelesidir. Bu ülke, bu halk, bu ülkenin işçi sınıfı satılık değildir! Emeğimizi ve memleketimizi savunmak için omuz omuza! Demokrasinin, hukukun, adaletin egemen olduğu Emeğin Türkiye’si için omuz omuza.”

Açıklama alanına girmeye çalışan bir gurup DİSK üyesi, polisin engeliyle karşılaştı. Eylem alanına alınmayan grup, durumu protesto ederek, Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yaptı.