Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), “Asgari Ücret Gerçeği Araştırması” raporunu yayınladı. Asgari ücretin ortalama bir ücret olduğuna dikkat çekilen raporda, bundan dolayı asgari ücrete yönelik beklentilerin daha çok olduğu kaydedildi.

Raporda,“Asgari ücret tüm çalışanları ve onların ailelerinin yaşam koşullarını ilgilendiriyor. Pahalılık ve art arda gelen zamlar nedeniyle alım gücü kaybı karşısında asgari ücret oldukça yetersiz kalıyor, insan onuruna yaraşır bir yaşam daha da imkânsız hale geliyor” denildi. 

ASGARİ ÜCRETE ERİŞEMEYEN MİLYONLAR

Türkiye’de 10 milyon işçinin asgari ücret civarında ücretle çalıştığına yer verilen raporda, asgari ücrete erişemeyen milyonlarca işçinin olduğu vurgulandı. 

TL’nin hızla değer kaybettiği değinilen raporda, 2021’de Türkiye, Arnavutluk’tan sonra Avrupa’da en düşük asgari ücrete sahip ikinci ülke olduğu belirtildi. Raporda, “Türkiye, Avrupa Birliği’nde en düşük asgari ücrete sahip ülkelerden biri olmasının yanı sıra, asgari ücretle çalışan oranının en yüksek olduğu ülkedir” ifadelerine yer verildi. 

KADINLARIN DURUMU

Kadın işçilerin dörtte birinin asgari ücret dahi alamadığının belirtildiği raporda, asgari ücrete erişemeyenlerin yüzde 18’inin kadınlar olduğu belirtildi. Raporda, “Asgari ücret düzeyinde ve daha düşük ücret alanların oranı genelde yüzde 34 iken, kadınlarda yüzde 43’e yükseliyor. Asgari ücret civarında bir ücret ile çalışan kadınların oranı yüzde 60. 2005’te kadınların aylık ortalama ücret ve maaş geliri asgari ücretin 2 katı düzeyinde iken 2019’da asgari ücretin 1,5 katı düzeyine geriledi. Buna karşılık erkeklerin aylık ortalama ücret ve maaş gelirleri kadınlarınkinden daha yüksektir. 2005’te erkeklerin aylık ortalama ücret ve maaş geliri asgari ücretin 2,2 katı iken, 2019’da 1,8 kata gerilemiştir” diye kaydedildi.

Asgari ücretin 25 cumhuriyet altınından 7 altına gerilediğine dikkat çekilen raporda, asgari ücret ile diğer emek gelirleri arasındaki makasın kapandığı ifade edildi. Raporda, “3,4 milyon işçi (bütün ücretli çalışanların yüzde 18'i) asgari ücretin altında bir ücretle çalışıyor. Bin 500 TL'den daha az ücretle çalışan işçi sayısı 1,7 milyon. Asgari ücret ve altında bir ücretle yaşamını sürdürmek zorunda olan işçilerin sayısı 6,3 milyon (bütün ücretli çalışanların yüzde 33,8'i) civarındadır” denildi. 

ÜCRETİN BİN 195’TLSİ VERGİYE

Asgari ücretin kişi başına milli gelire oranının 26 puan azaldığının ifade edildiği raporda, brüt asgari ücretin bin 195 TL’sinin doğrudan ve dolaylı vergilere gittiği belirtildi.            

VERGİLER ARTTIRILDI

Raporda, asgari ücretle çalışan işçilerden alınan vergi miktarı ilk vergi dilimi tarifi durdurularak arttırıldığını belirtilerek, “2002 ve 2003 yıllarında ilk vergi dilimi tarifesi asgari ücretin 15-16 katı idi. AKP iktidarında vergi dilimi tarifeleri asgari ücretten ve enflasyondan daha az artırıldı. Böylece 2021 yılında ilk vergi dilimi asgari ücretin 6,7 katına geriledi” denildi