TÜİK’in yayımladığı işsizlik verilerinin ardından Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR)de işsizlik verilerini açıkladı. DİSK-AR’a göre Türkiye geneli işsizlik tırmanarak artıyor. DİSK-AR’ın raporuna kadın işsizlik oranı da tırmanışa geçti.

KADIN İŞSİZLİĞİ ARTTI

DİSK-AR tarafından yapılan hesaplamaya göre cinsiyete göre işsizlik oranlarında kadın işsizliğinin tüm işsizlik türlerinde en yüksek kategoride olduğu gözlenildi. Rapora göre işsiz kadınların sayısı 3 milyon 807 bin kişiye ulaşarak işsizlik oranı yüzde 29,9 oldu.

Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 9,9 iken kadınlarda yüzde 13,8 olurken zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı erkeklerde yüzde 14,6 iken kadınlarda yüzde 17,7. İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı erkeklerde yüzde 14,4 iken kadınlarda yüzde 26,6 seviyesinde. Geniş tanımlı işsizlik (âtıl işgücü) ise erkeklerde yüzde 19 ve kadınlarda yüzde 29,9 düzeyinde. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 10,9 puan.

TÜİK VE İŞKUR VERİLERİ ÇELİŞİYOR

Raporda TÜİK ve İŞKUR verilerinin birbirini tutmadığı belirtildi. Raporda TÜİK’e göre son bir yılda dar tanımlı işsiz sayısının yılda 159 bin azaldığını kaydettiğini ancak aynı dönemde İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı 212 bin arttığı ifade edildi. Böylece İŞKUR ve TÜİK’in ölçtüğü işsiz sayısı arasındaki fark 371 bin kişiye ulaştı.