Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi'nin (DİSK-AR) yayımladığı rapora göre, Türkiye’de çalışma çağında olan 64 milyon kişiden sadece 20 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı olarak çalışıyor. Verilere göre, her 100 kadından 17’sinin kayıtlı ve tam zamanlı çalışıyor. Raporda, gençlerde işsizlik yüzde 41,4 olarak açıklanırken, genç kadınlarda işsizlik ise yüzde 51’nin üzerinde.

DI·SK-AR’ın verilerine göre, Türkiye geneli Kayıtlı Tam Zamanlı İstihdam (KATI·) yüzde 31,9. Kadınlarda resmi istihdam oranı yüzde 29,2 olarak açıklanırken, KATİ oranı yüzde 17,5 oldu, geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 29,6 oldu. Bu verilere göre, çalışma çağındaki 32 milyon kadından sadece 5,6 milyonu kayıtlı ve tam zamanlı istihdamda. Türkiye'de 3 milyon 830 bin kadın işsiz. Erkeklerde istihdam yüzde 64,2 olarak açıklanırken, KATİ yüzde 46,5 oldu, erkek işsiz sayısı ise 4 milyon 440 bin.

KATİ NEDİR?

KATİ, istihdamın ne kadarının sigortalı ve tam zamanlı çalıştığını o ifade eden bir terimdir. Böylece kayıtsız istihdam ile kısmi ve eksik istihdam dışında kalan tam zamanlı ve sigortalı olarak çalışanların sayısı ve oranı ortaya çıkarır. KATİ oranı, kayıtlı tam zamanlı istihdamın 15+ yaş kurumsal olmayan nüfusa bölünmesiyle hesaplanır.