İstanbul’da işleri ve hakları için direnen Sinbo, Carrefour, SML Etiket, Bayrampaşa ve Bakırköy belediyeleri, Tur Assist ile Alba Plastik işçilerinin çağrısıyla bir araya gelen 41 siyasi parti, sivil toplum örgütü ve işçi sendikası, Kartal Meydanı’nda “İşçi Emekçi Mitingi” düzenledi. Çok sayıda siyasi parti, STÖ ve işçi sendikası üyesi, Savarona Caddesi’nde bir araya gelerek kortejler halinde miting alanına yürüdü. 

Soğuk havaya rağmen bir araya gelen yüzlerce işçi, “Emeğimiz ve özgürlüğümüz için birlik olalım mücadele edelim”, “Sermaye düzenini tarihin çöplüğüne süpüreceğiz” ve “Biz bu oyunu bozarız” pankartları taşıdı. İşçiler, sık sık “Yaşasın sınıf dayanışması”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları attı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Serpil Kemalbay, Musa Piroğlu ve Ömer Faruk Gergerlioğlu da mitinge katıldı. 

İŞÇİ KIYIMI

Miting Düzenleme Kurulu'ndan Tamer Doğan ve Nazlı Şen, işçilerin hazırladığı ortak metni okudu. Pandemi ve krizin faturasının işçi ve emekçilere kesildiğini ifade eden Şen, "Sermaye sahipleri bu dönemde karlarına kar kattılar” dedi. Pandemi döneminde günde ortalama 500 işçinin Kod 29’la işten atıldığını aktaran Şen, "Kod 29’a karşı verilen mücadeleler sonucunda Kod 29’u kaldırmak zorunda kaldılar. Ancak farklı kodlar vererek Madde 25/2’yle işten atmalar devam ediyor" dedi. 

DÜŞÜK ÜCRET 

İş cinayetlerinin arttığını ve gençlerin gelecek kaygısı yaşadığına dikkati çeken Şen, “İnsanca yaşamaya yetecek ücretin çok altında olan asgari ücret genel ücret haline getiriliyor. Ücretsiz izin gibi uygulamalarla güvencesiz çalışma, genel çalışma biçimi haline getiriliyor" diye kaydetti. Şen, mültecilerin de asgari ücretin altında ve güvencesiz bir şekilde çalışmaya zorlandığına işaret ederek, "Türkiyeli işçilere kölece çalışma koşullarını kabul ettirmek için patronların elinde silaha dönüşen mülteci işçiler en ağır sömürü koşullarına maruz kalıyor" ifadelerini kullandı. Şen, bütün işçilere "Bu sömürü düzenini yaratan sermaye sınıfına karşı mücadeleye" çağrısı yaptı.  

TALEPLER

Şen, işçilerin taleplerine dair ise şunları sıraladı: "Madde 25/2 (Kod 29) kaldırılsın. Herkese iş ve gelir güvencesi sağlansın. Taşeron çalışmak yasaklansın. İş yerlerinde taciz, baskı, mobbing son bulsun. KHK’lar iptal edilsin. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın."

Şen'in konuşmasının ardından Grup Vardiya sahne aldı. Miting, direnen işçilerin konuşmalarıyla devam ediyor.