CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, işsizlik ve güvencesizliğin gençlerin en büyük sorunu olduğunu, umudunu yitiren gençlerin büyük bölümünün yurt dışına çıkma hayaliyle yaşadığını söyledi. "Gençlerin işsizlik problemini tamamen çözebilecek derecede yüksek olan 128 milyar doların nereye gittiğini bilmek istiyoruz" diyen Gökçen, gençlerin hesap sormayacağını sananların da yanıldığını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın, CHP İstanbul İl sekreteri Oğuz Kemal Yakar ile birlikte gençlerin işsizliği ve genel sorunlara ilişkin açıklama yaptı. 

Basın toplantısına, "Bugün Türkiye’nin dört bir yanında ve İstanbul’un 39 ilçesinde sorduğumuz soruyu yineleyerek başlamak istiyorum: 128 milyar dolar nerede? Bu soruyu aylardır soruyoruz. Bu soruyu esnaf, işçi, emekçi, işsiz, çiftçi soruyor. İşsiz, güvencesiz, özgürlüğü elinden alınan ve hayat pahalılığı karşısında yapayalnız bırakılan gençler olarak soruyoruz" diyerek Başlayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçen, şunları söyledi:

"CHP İstanbul Gençlik Kollarımız 27 Ocak tarihinde 'Berat Albayrak nerede' ve '128 milyar dolar nerede” diye sordukları için arkadaşlarımız gözaltına alındı. İzmir Gençlik Kollarımız 9 Şubat 2021 tarihinde '128 milyar dolar nerede' konulu bir afiş çalışması yaptığı için haklarında adli işlem yapıldı. Bugün itibariyle Türkiye’nin birçok yerinde ve İstanbul’un 39 ilçesinde afişlerimiz hukuksuzca sökülüyor. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun aylardır yönelttiği bu soruya iktidar kanadından cevap gelmedi mi? Biri '128 milyar dolar kasada' derken öbürü '128 milyar dolar zaten hiç olmadı' dedi, bir diğeri de 'Özel ve tüzel kişilere satıldı, yurt dışına çıkarıldı' dedi. Tekrar soruyoruz: Bu ülkenin gençleri işsizken, çalışanları güvenceden yoksunken, Türkiye’de gençlerin işsizlik problemini tamamen çözebilecek derecede yüksek olan bu meblağın nereye gittiğini bilmek istiyoruz." 

"GENÇ İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 40,5"

TÜİK’in en son verilerine göre 15-24 yaş grubunda işsizlik oranı yüzde 25,3 iken Genç İşsizler Platformu’nun verilerine göre iş bulma ümidini yitiren, son 4 haftada iş başvurusu yapmasa da önceki başvurularına yanıt bekleyen veya sadece mevsimlik çalışanların eklenmesiyle bu rakamın yüzde 40,5'e çıktığını ifade eden Gökçen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yine Genç İşsizler Platformu’nun verilerine göre 15-34 yaş arasında TÜİK tarafından açıklanan dar tanımlı genç işsiz sayısı 2 milyon 429 bin iken, aynı yaş grubunda geniş tanımlı genç işsiz sayısı 4 milyon 607 bine kadar çıkmaktadır. SODEV’in gençlik araştırmasında 'İmkanım olsa yurt dışında yaşamak isterim' diyen gençlerin oranı yüzde 62,5. Aynı araştırmaya göre gençlerin yüzde 79,3’ü 'Bir genç yetenekli de olsa torpili olan onun önüne geçebilir' diyor. 

İstanbul özelinde ise bu rakamlar yine çok vahim. İstanbul İstatistik Ofisi’nin son araştırmasına göre, ne eğitimde ne istihdamda olan 18-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 75,5’i yurt dışında çalışmak istiyor. Gençlerin yüzde 86,3’ü bir tanıdığı olmadan Türkiye’de iş bulmanın zor olduğunu söylüyor."

"İSTANBUL’DA 20-24 YAŞ GRUBUNUN İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 30.8’E YÜKSELDİ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçen, İstanbul İstatistik Ofisi’nin 'Son Verilerle İstanbul Ekonomisi' araştırmasına göre pandemi döneminde İstanbul’da 20-24 yaş grubunun işsizlik oranının yüzde 30.8’e yükseldiğini ortaya koyduğunu söyledi. Gökçen, şöyle devam etti:

"2018’de bu oran yüzde 21,8’di. Kasım ayından bu yana, CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı ve Gençlik Politikaları Platformu olarak sayısı 800’ü aşan gençlerle birebir görüşmeler yaptık. Gençlerle gerçekleştirdiğimiz ve gençlerin sorunlarını çözüm önerileriyle birlikte tartıştığımız 'Hep Birlikte' isimli projemizle birlikte birçok sorunu detaylarıyla inceleme fırsatı bulduk. Bu çalışmalarımızın sonucunda çok açıkça görüyoruz ki, işsizlik ve güvencesizlik gençlerin bir numaralı sorunu. Biraz önce verdiğim rakamlar, yalnızca birer rakam değil. Tek adam hükümeti rakamlarla oynayarak, gençlerin geleceğini çalarak bu tabloyu rakamlardan ibaret görüyor olabilir. Biz gençler öyle görmüyoruz."

GENÇLERDEN GELEN MEKTUPLAR: "HAYATA BORÇLU BAŞLADIM"

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, basın toplantısında gençlerden gelen mektupları sıraladı: 

“25 yaşındayım, Boğaziçi Üniversitesi mezunuyum. Pandemiden sonra ev arkadaşım işsiz kaldı, evimi kapatıp işten ayrılıp memleketime dönmek zorunda kaldım. Bana yıllarca harçlık veren babaanneme bir teşekkür yemeği bile ısmarlayamadım. Daha da kötüsü, ondan hala harçlık alıyorum. Utanıyorum, ama utanması gereken ben değilim biliyorum.”

“Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okuyorum. Annem ev hanımı, babam pazar esnafı. Geçinemiyoruz. Geleceğimi planlamak yerine okulum da zaten kapalı, pazarda çalışıyorum. Buna rağmen geçim sıkıntısı yaşıyoruz.”

“Ben maddi zorluklar içinde büyüdüm. Ailem benim okumam için büyük fedakarlıklar yaptı. Kredi Yurtlar Kurumu'ndan (KYK) kredi aldım. Mühendis olmama rağmen asgari ücretle bile iş bulamıyorum, artık mesleğimi yapabileceğime inanmıyorum. KYK borçlarım faiziyle birikti, ödemem mümkün değil. Hayata borçlu başladım. Ne yapacağımı bilmiyorum.”

CHP'li Gökçen, bir iş yerinde sohbet ettikleri genç kızın, “Geçim sıkıntısı yaşıyoruz. Okumak para etmiyor. Ben de okumak yerine burada çalışıyorum" dediğini "Bir haylin cvar mı?" sorusuna da "Hiçbir hayalim yok. Bu işyeri kapanmasın, bizi de çıkarmasınlar yeter” dediğini aktardı.

Gökçen, "Peki ultra lüks hayatıyla gündeme gelen AKP’nin büro personeli olduğunu söyledikleri pudra şekerci genç ne diyor? 'Ak Parti Genel Merkezde bir işim olursa, siyasi büyüklere daha yakın olursam daha güçlü olurum düşüncesi ile orada işe girmek için bütün koşulları zorladım' diyor" ifadelerini kullandı.

"HİÇ UTANMIYOR MUSUNUZ? HİÇ Mİ UTANMANIZ YOK?: 

Yaptıkları ev ziyaretleri sırasında bir genç annenin “Üç çocuğum var, pandemi nedeniyle okullar kapalı. Çocuklarım arasında tercih yapmak zorunda kaldım, küçük olan senenin başından beri hiçbir derse katılamıyor, çünkü tabletimiz veya bilgisayarımız yok. Ne yapacağımı bilmiyorum” dediğini aktaran CHP'li Gökçen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Peki gençliğimizden çaldıkları ve asla geri getiremeyeceğimiz bu yıllarda, 19 yıldır ülkeyi yöneten AKP Genel Başkanı Erdoğan ne söylüyor? Diyor ki 'Kalifikasyon noktasında kendini ispatlayan genç iş bulur'. Kalifikasyondan bahsedip, en nitelikli üniversitelerin içini boşaltıp hocalarını da ihraç edenler, 'Her ile üniversite açacağız' diyerek üniversite mezunu, borçlu işsizler ordusunu yaratanlar, Bir anneyi eğitim almak isteyen çocukları arasında tercih yapmak zorunda bırakanlar, Gençler asgari ücretli herhangi bir işe dahi razıyken 'Gençler iş beğenmiyor' yalanını tekrar edenler, hukuk devletini bitirip, ifade özgürlüğünü kısıtlayıp, ses çıkaran gençleri ev hapsine mahkum edenler, Bir gün 'Okulları açıyoruz, yüz yüze sınav yapıyoruz' deyip ertesi gün 'Kongreler bitti, evlere geri dönün' diyenler, gençliğimizin en güzel yıllarını bizden alıp götürenler, hiç mi utanmanız yok?"

"GENÇLER SİZDEN HİÇ HESAP SORMAYACAK MI SANIYORSUNUZ? YANILIYORSUNUZ"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçen, "Böyle geldi, böyle gider dedirtenler, çok ama çok yanılıyorsunuz. Gençler sizden hiç hesap sormayacak mı sanıyorsunuz? Sorunlarımız var, ama çözümlerimiz de var. Çözüm, sizlerin hiç aklınızdan geçirmediğiniz, hatta ve hatta yüzleşmeye korktuğunuz gençlerle birlikte siyaset üretmekte. Çözüm bizlerde. CHP olarak gençlerle birlikte ve gençler için mücadele edeceğiz, gençlerle birlikte üreteceğiz. Gençlerin istihdam ve güvencesizlik sorununu adım adım çözeceğiz. Güçlü bir sosyal devlet ile temel ihtiyaçlarından mahrum kalan hiçbir genç kalmayacak. Tüm organize sanayi bölgelerinde iş garantili teknoloji liseleri açacağız. Yatırım yapacağız. İş alanlarını vizyonlu ve çağa uygun bir şekilde artıracağız. Üreten bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz" diye konuştu.

"GENÇLERİN HUKUK VE ÖZGÜRLÜK TALEPLERİNİN ÖNÜNDE HİÇ KİMSE DURAMAYACAK"

Hukuku ve ifade özgürlüğünü, hukuk güvenliğini egemen kılacaklarını ifade eden Gökçe Gökçen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gençler sosyal medya paylaşımı yapmaktan korkmayacak, yatırımcı Türkiye’den kaçmayacak. İnternet özgürlüğünü ve hak ettiğimiz uygun fiyatlı interneti getireceğiz. KYK borçlarının faizlerini iktidarımızın ilk haftasında sileceğiz. Borçları yapılandıracak, işsiz gencin sırtına borç yükünü bindirmeyeceğiz.Eğitim ve sağlık alanlarında tüm atamaları yapacağız.Hiç utanmadan kural haline getirdiğiniz, normalleştirmeye çalıştığınız torpil düzenini bitireceğiz. Hak eden, hak ettiği yerde olacak. Bizler biliyoruz ki bir yanda gençleri görmeyen, halktan kopmuş, yoksulluk nedir bilmeyen ve lüks saraylarda, şatafat içinde yaşayanlar varsa diğer yanda bu ülkede hayal kurmak ve hayallerini bu ülkede gerçekleştirebilmek isteyen milyonlar var. Biliyoruz ki birkaç kişi ve o saraydaki tek adam değil, biz güçlüyüz. Biz gençler güçlüyüz. Bambaşka bir Türkiye’yi işte tüm bu gençlerle birlikte inşa edeceğiz. Gençlerin hayal kurabildiği bir Türkiye’yi hep birlikte inşa edeceğiz."

CEM AYDIN: GENÇLERİN EN BÜYÜK PROBLEMİ İŞSİZLİK, GÜVENCESİZLİK ADALET VE ÖZGÜRLÜK

CHP İstanbul Gençlik Kolları Başkanı Cem Aydın da son dönemde gençlerin en büyük problemi işsizlik, güvencesizlik adalet ve özgürlük olduğunu söyledi. Gençler için yeterli istihdam alanı oluşturulmadığı gibi iş bulan gençlerde uğradıkları mobing ve baskılara karşı seslerini duyurabilecek bir sistem ya da güvence bulunmadığı için yalnızlaştığını belirten Aydın, "Biz gençler olarak, tüm genç gruplarıyla bir araya gelip makro ve mikro ölçekte sorunlara karşı çözümlerimizi paylaşmaya ve tespit etmeye, yan yana gelip mücadele etmeye hep birlikte devam edeceğiz. İlk seçimden sonra ülkemiz gençlerin gitmek, ayrılmak istediği bir ülke olmayacak, kartında para kalmadığı için intihar eden, gelecek kaygısı yüzünden canına kıyan gençlerin olmadığı bir ülkede bir araya geleceğiz. Güzel günlerin gelişini hep birlikte sağlayıp hep birlikte kutlayacağız" dedi.

“128 DOLAR NEREYE GİTTİ SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ” 

Tüm kanunsuz ve hukuksuz baskılara rağmen İstanbul’da günlerdir “128 milyar dolar nerede” sorusunu soran herkese teşekkürlerimi iletmek istiyorum diyen CHP İstanbul İl Sekreteri Oğuz Kemal Yakar da "Biz gençler “128 milyar dolar nerede?” sorusu olmak üzere iktidara yöneltilecek hiçbir soruyu sormaktan vazgeçmeyeceğimizi herkesin bilmesini isteriz” diye konuştu.(ANKA)