DİSK, 10 milyona yakın işçiyi ilgilendiren 2021 yılı asgari ücreti önerisini 7 Aralık’ta açıklayacak. DİSK ve diğer konfederasyonlar asgari ücretten artık vergi alınmamasını talep ediyor. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işverenlere vergi teşviki yapıldığını hatırlatarak, “İşverenlere 2008 yılından bu yana tam 12 yıldır, 5 puanlık SGK desteği veriliyor. 2021 yılında da 24 milyar lira SGK payı desteği için kaynak ayrıldı. Bu işçi için neden yapılmasın, şimdi yapılmayacaksa ne zaman yapılacak?” diye sordu.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 4 Aralık Cuma günü ilk toplantısını yapacak. 2021 yılı asgari ücretinin belirleneceği toplantıda 10 milyona yakın çalışanı ilgilendiren rakam belirlenecek. Aralık ayı boyunca 4 toplantı yapılması bekleniyor. Toplantılara işveren, işçi ve devleti temsilen 5’er temsilci katılıyor. İşçiler adına en çok üyeye sahip TÜRK-İŞ toplantıya katılıyor.

Asgari ücreti “Devletin toplumla yaptığı en büyük toplumsal sözleşme” diye nitelendiren DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, koronavirüs pandemisinin asgari ücreti daha kritik hale getirdiğini belirterek, “Salgın döneminde ciddi gelir kayıpları yaşadı. Kısa çalışma ödeneği uygulaması olduğu, evden çalışma nedeniyle giderlerin arttığı dönemde asgari ücreti konuşuyoruz. Asgari ücret her zamankinden daha farklı, koronavirüs pandemisinin yarattığı ekonomik tahribatı giderecek şekilde ele alınmalı” diye konuştu.

DİSK KENDİ RAKAMINI PAZARTESİ GÜNÜ AÇIKLAYACAK

HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ ile toplantı yaptıklarını ve 2021 asgari ücreti belirlenmeden önce ortak irade koyduklarını aktaran Çerkezoğlu, “Diğer konfederasyonlarla ilkeler çerçevesinde ortak açıklama yapacağız. Aynı zamanda asgari ücret raporumuzu Pazartesi günü (7 Aralık) açıklayacağız. Aynı zamanda örgütlü olduğumuz işyerlerinden aralık ayı boyunca mücadele sürecini devam ettireceğiz. Mesele asgari ücret masasındaki pazarlık değil asgari ücretin geçim ücreti olmasıdır. Bu milyonların meselesidir, 15 kişinin bir masa etrafında toplayarak belirleyeceği mesele değildir” dedi.

DİSK’in geçen yıl asgari ücret talebi net 3 bin 200 liraydı. DİSK açıklayacağı rakamda yoksulluk sınırını, milli geliri, TÜİK’in sunduğu asgari ücret rakamını dikkate alıyor. “Bunları dikkate alan bir ücret dediğimizde herkesin kafasında bir rakam şekilleniyor” diyen Çerkezoğlu, asgari ücretten vergi alınmaması gerektiğini vurgulayarak, şunları belirtti:

“Asgari ücretin vergi dışı bırakılması gerekiyor. Asgari ücret açlık sınırının altında seyrediyor. 2020 yılı asgari ücreti daha Şubat ayında açlık sınırının altına düştü. Adaletli vergi sistemi olmadan, ücretlerde adalet sağlanamaz. Damga vergisi ve SGK kesintilerinin devlet tarafından karşılanması temel talebimiz. İşverenlere 2008 yılından bu yana tam 12 yıldır, 5 puanlık SGK desteği veriliyor. 2021 yılında da 24 milyar lira SGK payı desteği için kaynak ayrıldı. Bu işçi için neden yapılmasın, şimdi yapılmayacaksa ne zaman yapılacak?”

"15 KİŞİ MİLYONLARIN SORUNUNU ÇÖZEMEZ"

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısına ilişkin de eleştirilerde bulunan Çerkezoğlu, “Gerçek bir toplu pazarlık yok. Burada grev hakkı da dahil olmak üzere bütün işçi temsilcilerini katılımıyla asgari ücret belirlensin. 15 kişilik bir asgari ücret tespit komisyonu masası milyonların sorununu çözemez” diye konuştu.  (ANKA)