Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın 2021 yılı bütçesi kabul edildi. Görüşmelerde muhalefetten eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasına dair  eleştiriler geldi. Diğer yandan görüşmelerde tartışma yaratan bir diğer konu ise muhalefetten ekonomiye yönelik gelen eleştirilere AKP'li milletvekillinin Gezi Eylemleri'ni gerekçe göstermesi oldu.  

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Mİlletvekili Bülent Kuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'a "Hazinenin kasasının özellikle yabancı para cinsinden boş olduğu, maliyenin de maalesef itibarının çok düştüğü bir dönemde görev aldınız. Çok zor bir dönem, belki de epey bir süredir, benim bildiğim süre içerisindeki en zor koşullar altında Maliye Bakanlığı yapacaksınız. Allah yardımcınız olsun yada Berat Bey’in dediği gibi 'Allah sonumuzu hayreylesin'" dedi. CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter ise Albayrak'ın Varlık Fonu AŞ'deki Başkanlık Vekilliği görevinden neden istifa etmediğini sordu. 

'ALBAYRAK BİZE SIK SIK LİNK GÖNDERDİ'

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Albayrak'a 37 soru önergesi verdiğini belirterek aldığı cevaplara dair şunları söyledi: "Bakın, KHK’yle ihraç edilen kamu görevlilerinin bankalarda çok ağır bir şekilde hakları ihlal ediliyor. Ben, bakın şu 37 tane soru önergesiyle size bunları sordum ama bana gelen cevaplarda ya 'Bankacılık sırrıdır' ya işte 'Mevzuat öyledir' dendi ve hatta bir link gönderildi. Ya, o linki ben de bilirim, sana soruyorum ama bana link gönderiyor. Sayın Berat Albayrak bize sık sık link gönderdi. Ben isterdim ki kendisi de burada olsaydı, istifa etmeseydi, yüzüne sorsaydım bu inanılmaz Alman Nazi uygulamalarını nasıl yaptığını. Nasıl onların altına imza attı." 

'İSTİFANIN ŞEKLİ BELİRSİZLİĞE ZİRVE YAPTIRDI'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak, Albayrak'ın "devlet teamüllerinde" görülmeyen bir şekilde istifa ettiğini hatırlatarak, "İstifasını instaladı. Gençler bunu kullanıyor. Cumhuriyet tarihimizde bir ilk yaşadık. Ardından Bakanın bütün sosyal medya hesapları kapatıldı. Buhran yaşayan ülkemizde Maliyemiz ile Hazinemizi yöneten bir Bakan var mı, yok mu anlamak için yirmi yedi saat bekledik. Bu istifanın şekli de belirsizliğe zirve yaptırdı. Demokrasisi güçlü, yönetimi kurumsallaşmış ülkelerde yaşanması mümkün olmayan böyle bir süreç, ülkemizde son iki yılda derinleşen devlet ve rejim krizinin boyutlarını ortaya koydu" ifadelerini kullandı. 

'21 BÜTÇESİNİ GERİ ÇEKİN'

"Artık kuralların yani tek adam rejiminin değişmesine ihtiyacımız var" diyen Öztrak şöyle sürdürdü: "Artık güçlü kurumları yeni bir anlayışla ayağa kaldırmaya ihtiyacımız var. Artık devleti şirket gibi değil devlet gibi yönetmeye ihtiyacımız var. Bugüne kadar unutulan demokrasi, hukuk ve ekonomide seferberlik türkülerini söylemek yetmiyor. Türküyle beraber oynadığınız oyunu da değiştireceksiniz. Eğer bunda samimiyseniz bu defa gömleğin düğmesini doğru ilikleyeceksiniz. Önümüzde duran 2021 bütçesini ve orta vadeli programı gelin, geri çekin."

'SADECE GİDEN BAKAN SORUMLU DEĞİL'

Ardından söz alan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, "Bu ülkede mevcut bir Ekonomi Bakanı varken dolar aldı başını gitti, kaldı ki o sayın bakanımız sizin o günlerde çok desteklediğiniz ama sadece faturanın da o Bakana kesilmesine de kesinlikle gönlüm razı değil, eğer bir fatura çıkarılacaksa yani siyasi sonuç anlamında söylüyorum, bu iktidarın tamamınadır. Sadece o giden Bakan bu işlerden sorumlu değil, baştan yukarı herkesin bu işte siyasi sorumluluğu vardır. Kısacası, ekonomik anlam da dâhil her konuda ülkeyi iyi yönetemediğiniz ortada" ifadelerini kullandı. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ise, "Bakan Albayrak ‘Allah, sonumuzu hayreylesin’ diyerek ellerini yıkadı çekti, gitti ama fatura vatandaşa kaldı. Oysa on altı ayda 2 defa Merkez Bankası Başkanı değiştirmekle, sorumlu bakanı görevden alıp başka bakan görevlendirmekle sorunu çözemezsiniz. Çünkü, sorunun kaynağı tek adam rejimi, sorunun kaynağı sorunu çözemez" şeklinde konuştu. 

AKP'Lİ VEKİL FAİZ ORANLARINI GEZİ'YE BAĞLADI

Muhalefetten ekonomiye dair gelen eleştirilere AKP Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir yanıt verdi. Faiz oranlarının 2013 yılında en az olduğunu belirten Aydemir, faiz oranlarının artmasını Gezi eylemlerine bağladı. Aydemir,  "17 Mayıs 2013, yüzde 4,5’lara inmiş. Sonra ne yaşamışız? Gezi olaylarını yaşamışız, öyle değil mi? Yani bir netameli hal ile muhatap olmuşuz. Kim yaşatmış bunu? Aportta bekleyen Türk ve Türkiye düşmanları yaşatmışlar. Gezinin faturasını biz biliyoruz, gezinin faturası hesaplanan fatura 100 milyarları geçmiş, dahası var.  Gezi olayları tam da Türk ve Türkiye düşmanlarının organize ettiği bir yapıdır" dedi. Aydemir'e karşı çıkan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "Gezi'ye Türkiye düşmanı diyemezsiniz" yanıtını verirken,  CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan ise, "Benn Gezi’deydim, bana devlet düşmanı diyemezsin" dedi.