Büro Emekçileri Sendikası (BES), bin 300 kamu emekçisi ile online yaptığı “Kamu Emekçilerinin Enflasyon Sepeti Araştırması” anketinin sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Tüm Bel Sen Genel Merkezi’nde yapılan toplantıda “TÜİK'in Fendi, Enflasyonu Yendi! Gerçeği yansıtmayan TÜİK enflasyonu ile halkımız daha da yoksullaşıyor!” pankartı asıldı. Toplantıya Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu başkan ve yöneticileri katıldı.

‘EMEKÇİLER İÇİN DE ENFLASYON HESAPLANSIN’

BES Genel Mali Sekreter İsmet Temel, kamu emekçileri ile birlikte, kamu emekçilerine göre daha olumsuz koşullarda çalışan asgari ücretliler, mevsimlik işçiler ve işsizlerin ihtiyacının Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon sepetinde yer alanlarla çeliştiğini ifade etti. Temel, “Söz konusu sepet kadınlar, ekonomik olarak geri kalmış iller ve toplumun en yoksul kesimi için geçerli olmadığı ifade edilebilir. TÜİK'in sepetinde yeni maddeler endekse dahil edilmekte veya da önemini kaybeden maddeler endeksten çıkarılmamaktadır. TÜİK Merkez Bankası için ‘Özel Kapsamlı TÜFE’ hesaplıyorsa, kamu emekçilerinin tüketim sıklığını da dikkate alan ‘Emekçiler için TÜFE’ yapmasını da öneriyoruz” diye konuştu.

TÜİK VERİLERİ 5-6 PUAN DÜŞÜK

Yaptıkları anket sonucu enflasyonun yıllık değişim oranlarının TÜİK verilerine göre 5-6 puan yüksek çıktığına dikkat çeken Temel, TÜİK'in her yıl değiştirdiği sepetlerle halkın daha da yoksullaştığını ifade etti.

‘ANKET YAPACAĞIZ’

BES Genel Başkanı Bahadır Bedricioğlu da TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek her ay kamu emekçilerin gerçek enflasyonunu belirlemek için anketlere devam edeceğini belirtti.(Ankara/MA)