Petrolün (Brent) varil fiyatının bir günde yüzde 5 düşmesi üzerine gözler akaryakıt firmalarına çevrildi. Gecikmeli ve düşük tutarlı indirim kararı alan firmalar “fırsatçılık” yapmakla itham ediliyor.

Petrol fiyatı arttığında anında zam yapılırken, Koç Holding’in petro-kimya sektöründeki iştiraki Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketi (TÜPRAŞ) ile akaryakıt dağıtım firmalarının indirimde aheste kalması eleştiriliyor.

Sosyal medyada dile getirilen eleştiriler etkili oldu. Kronos’un edindiği bilgiye göre gelece hafta hem benzinde hem de motorinde indirim rekoru kırılacak.

Benzinin litre fiyatında 1,20 Türk Lirası (TL), motorinde ise,  1,68 TL indirim yapılacak.

BENZİN 22 TL’NİN ALTINA İNECEK

26 Temmuz Salı günü saat 00.01’den itibaren geçerli olacak indirimli tarife ile İstanbul’un Avrupa yakasında benzinin litre fiyatı 22,72 TL’den 21,52 TL’ye, motorin 25,38 TL’den 23,70 TL’ye gerileyecek.

Akaryakıt dağıtım firmalarından bayilere gönderilen mesajda, “Fiyatlar piyasa hareketlerine göre değişiklik arz edebilir.” notu dikkati çekti.

Petrol fiyatının 110 doları geçmesi ya da dolar/TL kurunda yüzde 2’den fazla bir artış olması hâlinde her iki akaryakıt mamûlünde indirimin askıya alınabileceği belirtildi.

Petrol ve euro/dolar paritesindeki düşüş esnasında benzine indirim gelirken, “otogaz” diye bilinen LPG’ye 14 Temuz’dan itibaren geçerli olmak üzere 30 kuruş zam gelmişti.

ÖNCE İNDİRİM, SONRA ZAM: MOTORİN 25 TL’Yİ GEÇTİ

Motorine 8 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere 2,10 TL indirim gelirken, litre fiyatı 25 TL’nin altına geriledi.

Ancak bir gün sonra 81 kuruş zam yapıldığı için motorin fiyatı yeniden 25 TL’nin üzerine çıktı.