Bankaların emekli maaşı pastasından pay kapma yarışında Sabancı Holding’in amiral gemisi Akbank, İspanya merkezli Garanti BBVA ve Koç Holding’in iştiraki Yapı Kredi nakit desteği (promosyon) tutarını 7 bin 500 Türk Lirası’na kadar yükseltti.

Rekabette geri kalan ve önceki yıllarda emekli maaş hesabı açmış müşterilerini özel bankalara kaptırmaya başlayan kamu bankaları (Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank) da promosyonu keskin bir şekilde artırmaya hazırlanıyor.

BANKALARIN “CEZA ÖDERSİNİZ” BEYANI MESNETSİZ

Daha önce bankası ile 2-3 bin lira civarında promosyon mukavelesi imzalayan emekliler de yüksek promosyon fırsatını kaçırmak istemiyor.

Ancak bazı bankalar emeklileri geri çevirmek için “Başka bankaya geçerseniz yüksek tazminat cezası öderseniz.” şeklinde mesnetsiz beyanlarla ürkütüyor.

Hukukçular emeklilerin istedikleri zaman banka değiştirme hakkına sahip olduğunu belirtiyor. Bunun için emeklilerin daha önce bankanın verdiği promosyonun kalan tutarını iade etmesi gerekiyor.

KALAN TUTARI İADE EDEN YENİ PROMOSYONU ALABİLİR

Örneğin Yapı Kredi ile 2 bin TL promosyon mukavelesine imza ata bir emekli aynı bankada kalmak kaydı ile yeni promosyon tutarını da talep edebilecek. 5 bin TL’nin vadeye göre kalan tutarı iade edilirse yeni promosyon olarak 7 bin 500 TL üzerinden mukavele imzalanabilecek.

1 yıl önce 2 bin TL alan bir emeklinin taahhüdünün bitmesine 2 yıl varsa yaklaşık 1.300 TL’lik kısmı iade etmesi hâlinde yine aynı bankadan (Yapı Kredi) 7 bin 500 lira alabilecek.

Buna rağmen “Cayma bedeli, tazminat ve gecikme faizi” gibi farklı isimler altında yüksek promosyon talep eden emekliden para alan bankaların Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) şikâyet edebileceği belirtiliyor.