Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşamını yitiren 301 madenci mezarı başında anıldı. Bu yıl katliamın yıldönümüne denk gelen bayramla birlikte aileler madencilerin mezarlarını ziyaret etti. Kaybettikleri yakınlarının mezarı başında dualar okuyan aileler, karanfiller bıraktı. 

Pandemi kısıtlamaları nedeniyle kitlesel eylem yapılmayan mezarlıkta aileler adına Soma 301 Madenciler Derneği Başkanı İsmail Çolak, açıklama yaptı.  

Türkiye'nin en büyük maden faciasında aileler olarak adalet taleplerinin karşılığını bulmadığına işaret eden Çolak, “Mahkemede ardı ardına sıralanan ‘Beraat , tahliye’ kelimelerini duymak nasıl bir hiçlik nasıl bir öfkedir anlatamayız. Bu yolda acımıza el uzatan avukatlarımızın demir parmaklılar ardında tutsak edildiğini gördük” dedi. 

‘KARAR İŞÇİLER ÖLSÜN DEMEKTİR’

 Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi’nin 5 üyesinden 3’ünün değiştirilmesiyle kendi aldığı kararı bozduğunu tutuklu sanıkların serbest bırakılmasına neden olduğunu hatırlatan Çolak, kararın iktidar ile sermayenin birliğinin göstergesi olduğunu vurgulayarak, “Bu karar işçiler ölsün demektir, şimdi bizlere deniyor ki dönün evlerinize 7 yıl önceyi hatırlayın. Bizler bir kez daha diyoruz ki Soma katliamdır, işçiler bu topraklarda iş cinayetlerine kurban gitmektedir. Bu ülke koca bir insan mezarlığına çevrilmektedir. Bedeni ölmeyenlerin vicdanları, ruhları öldürülmektedir” ifadelerinde bulundu. 

MADENCİ ANITINDA ANMA

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası da ilçede bulunan Madenci Anıtı’nın önünde yaptığı açıklamada, “301’i unutmadık unutturmayacağız” pankartını açtı. Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Sekreteri Resul Demir, katliamda sonra dönemin Başbakanı olan Recep Tayip Erdoğan’ın “bu işin fıtratında var” sözlerini ve madenciyi yerlerde tekmeleyen Yusuf Yerkel’i asla unutmayacakları söyledi.(Manisa/MA)