Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Haziran ayında atadığı 19 bin 910 sözleşmeli öğretmenden sadece 1 Yaşayan Diller ve Lehçeler (Kürtçe –Zazaki) öğretmenin atanmasını Meclis gündemine taşıdı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından cevaplanması istenen soru önergesinde, “Bakanlığınızın Haziran ayında yaptığı Sözleşmeli Öğretmenliğe Başvuru ve Atama Duyurusu ile yapılan başvurular arasından 19 bin 910 sözleşmeli öğretmenin atandığını basından öğrendik. Edindiğimiz bilgilere göre 2 bin 831 atamayla en fazla alım Sınıf Öğretmenliği branşında olurken, bin 300 Türkçe, 344 Türk Dili Edebiyatı, 345 Arapça, bin 801 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, ve 1 (bir) Yaşayan Diller ve Lehçeler (Kürtçe – Zazaki) öğretmeni atanmıştır” denildi. 

Özsoy, Bakan Selçuk’un yanıtlamasını istediği sorular şu şekilde:

“* Bakanlığınız 19 bin 910 sözleşmeli öğretmen atarken neden sadece 1 (bir) Kürtçe-Zazaki branşında öğretmen almaktadır? Bu atamalar hangi kriterlere göre yapılmaktadır? 

* Yaşayan Diller ve Lehçeler (Kürtçe – Zazaki) branşından tüm Türkiye’de bir tane mi açık bulunmaktadır? Kaç okulda bu branşta eğitim verilmektedir? Kaç öğretmen görev almaktadır? Kaç öğrenci eğitim görmektedir?

* Bakanlığınıza bağlı okullarda Kürtçe-Zazaki dil derslerinin yaygınlaştırılması ile ilgi bir çalışmanız var mı?  

* Yaklaşık 20,000 öğretmenden sadece bir tanesinin Kürtçe-Zazaki branşında olmasının Türkiye’de yasayan 20 milyon Kürt vatandaşta ne etki yaratacağını düşünüyorsunuz? 

* Bu durumun ırkçılık ve ayrımcılık olduğunu ifade eden değerlendirmelere dair cevabınız nedir?”