Kürt tarihi alanında araştırmalar yapan Araştırmacı-Yazar Bedel Boseli, Kürt Dil Bayramı hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kürt halkının asimilasyon politikalarına karşı savaştığını belirten Boseli, “Kürdistanı işgal edenler, önce Kürt dilini, kültürünü, tarihini bitirmeyi amaçladılar. Hala Kürt dilini bitirmeye yönelik çok fazla girişimde bulunuyorlar. Yüz yıla yakındır dil üzerindeki asimilasyonu devam etmeye çalışıyorlar. Bu çalışmaları hayatta geçirmek için binlerce kürdü öldürdüler. Kürt halkı Kürdistani bütün değerleri için umutla, inançla, bağlılıkla mücadelesini vermeye devam ediyor” diye konuştu.

TEKNOLOJİ YARDIMCI OLUYOR

Kürtçenin öğrenilmesinin şimdilerde daha kolay olduğunu söyleyen Boseli, “Eski dönemlerde Kürtlerin kaderi tamamen başka devletlerin elindeydi. Teknolojini gelişmesiyle insanın bilgiye ulaşması çok kolaylaştı. Dil eğitim çalışmalarında teknoloji bizler çok yardımcı olacaktır. İstanbul’da online yayınlanan Kürtçe dil eğitimi derslerde 5 bine yakın insan Kürtçe öğrendi. Teknolojiyi kullanmayı bilmeliyiz. Eğer bunu başarırsak, on binlerce Kürdün Kürtçe öğrenmesi söz konusu olur” diye belirtti.

‘ÇALIŞMALARI ARTIRMALIYIZ’

Kürtlerin her koşulda Kürtçeyi koruması gerektiğini aktaran Boseli, “Kürt dilbilimcileri olarak toplumumuz bilinçlendirmeliyiz. İşgalci zihniyetin yöntemlerini boşa çıkartmak için daha fazla çalışmalara kendimiz katmalıyız. Bu konuda animasyon, film, online dersler ve sosyal medya kampanyalarını arttırmalıyız. Kürtler tamamı kendi dillerini öğrenmek zorundadır. Kürtçe bilen bir Kürt çocuğunun inancı daha sağlamdır” ifadelerini kullandı.

‘KÜRT DİLİ VARLIĞIMIZDIR’

İktidarın çatışmalı sürece döndüğü 2015 yılı sonrasında Kürt dil eğitim kurumlarının kapatıldığını hatırlatan Boseli, “AKP çözüm süreci sonrası İstanbul Kürt Enstitüsünü kapattı. Ama Kürt dilli eğitim kurumları çalışmalarına son vermedi. Arkadaşlarımız yorulmadan, sıkılmadan Kürt dil çalışmalarını başka yönlere sürdürdüler. Başka dil eğitim kurumları açarak yolumuza devam ettik. Bütün arkadaşlarımız bu tekçi politikalara karşı durarak daha inançlı bir duruş sergilediler. Kürt dili varlığımızdır. Herkes bunun bilincinde hareket etmesi gerekir” diye belirtti.

‘KÜRTÇE KONUŞULMALI’

Boseli, topraklarından göç eden Kürtlere, gittikleri ülkelerde veya metropollerde dillerini yaşatmalarının tarihi bir sorumluluk olduğu söyledi. Kürt Dil Bayramı’nı kutlayan Boseli, şu öneride bulundu: “Ailelerin, çocuklarıyla ve kendi aralarında Kürtçe konuşmaları gerekmektedir. Çevremizi bu konuda bilinçlendirmeliyiz. Kürt dili hakkında bildiklerimiz yakınlarımıza anlatmakta fayda var. Dünya üzerinde yaklaşık 50 milyon Kürt var. Kendi dillerini konuşmak Kürtlerin hakkıdır.”