Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, her yıl üniversitelerde tarih bölümlerinde binlerce mezun vermesine rağmen genel atamalarda düşük seviyede kontenjan ayrılmasının yarattığı mağduriyete dikkat çekmek amacıyla, Meclis’e Araştırma Önergesi verdi.

Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) giren her 100 tarih bölümü mezunundan sadece 2’sinin atandığına dikkat çeken Gürer, mezun olup atanamayanların sayısının her yıl katlanarak arttığını söyledi. 

SADECE 200-300’Ü ATANIYOR 

Önergede, her yıl KPSS’ye giren 20-25 bin tarih bölümü mezunundan 200-300 kişinin istihdam edildiğine dikkat çekildi. Bazı bölümlerin bir atamada aldığı kontenjan sayısının tarihi bölümü mezunları için 10 yıllık atamadan bile çok olduğunu dile getiren Gürer, son 10 yılda tarih branşına toplam 4 bin 556 kontenjan verildiğini belirtti. 

2020-2021 eğitim öğretim yılında aşamalı olarak uygulanacak olan yeni ortaöğretim programına göre tarih dersinin "Sosyal ve Beşeri Bilimler Grubu" başlığı altında seçmeli ders olarak yapılandırılmasının planlandığını da ifade edilen önergede, “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk durumun bu şekilde olmadığını, tarih dersinin zorunlu olduğunu belirtse de yayınlanan kılavuzda 9, 10 ve 11. sınıflarda zorunlu tarih dersleri seçmeli olarak gözükmektedir” yer aldı,