Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) çağrısıyla 18 kurumun temsilcisinin katılımıyla, eğitim alanında yaşanan ve salgın sürecinde kriz haline gelen sorunlar ile iktidarın eğitim alanında yapmayı planladıklarına karşı, “Eğitim İzleme Kurulları” oluşturuldu.

Mülkiyeliler Birliği’nde yapılan toplantıya dair yazılı açıklama yapan Eğitim Sen, “Yapılan değerlendirmeler ve tartışmalar sonucunda, sendikamızın önerisi olarak eğitim alanında yaşanan eşitsizlikleri ve sorunları kayıt altına almak, siyasi iktidarın eğitim alanında yürüttüğü faaliyetleri izlemek ve yaşanan sorunlara çözüm üretilmesini sağlamak amacıyla kurulların oluşturulmasına karar verildi” diye belirtti.

Eğitim alanında yaşanan sorunların salgın öncesinde de devam ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Ancak salgınla birlikte artık katlanılmaz boyutlara ulaştı. Salgından önce de pek çok kesim için eğitime eşit erişim mümkün değildi, ancak salgınla birlikte dünya genelinde 463 milyon öğrencinin eğitime erişimi tamamen kesildi. Salgın yaşanan eşitsizlikleri ve mağduriyetleri derinleştirdi ve en önemlisi görünür hale getirdi” denildi.

‘DAHA FAZLA SESSİZ KALMAK MÜMKÜN DEĞİL’

Eğitimde yaşanılan eşitsizliklere değinilen açıklamada, “Milyonlarca öğrenci kendilerine dayatılan tekçi eğitimle farklılıklarının yarattığı zenginliği değil dışlanmayı, yok sayılmayı yaşıyor. Milyonlarca öğrenci eşitsiz, yarışmacı ve rekabete dayalı eğitim sisteminin kendilerine dayattığı hayatı yaşamak zorunda kalıyor” denildi. Bir eğitim krizi olduğunun altı çizilen açıklamada, “Yaşanan sorunlara, yiten umutlara, çaresiz çığlıklara gözlerini ve kulaklarını kapatmış olan siyasi iktidarın önceliği, eğitim aracılığıyla kendine sorunsuz bir gelecek sağlamak, iktidarının sürekliliğini sağlamak. Bu gidişe daha fazla sessiz kalmak mümkün değil” diye belirtildi.

‘EŞİT VE ÖZGÜR BİR GELECEK’                       

Kurumların kuruluş amacının “Eşit ve özgür bir gelecek, aydınlık yarınlar” olduğu belirtilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi: “En kısa sürede illerde ve ilçelerde kurulacak ‘Eğitim İzleme Kurulları’ ile eğitim alanında yaşanan tüm eşitsizlikleri, sorunları ve mağduriyetleri kayıt altına alacağız. Kayıt altına aldığımız sorunların, nedenlerini ve sonuçlarını anlamaya çalışacağız. Çıkardığımız sonuçlar ve geliştirdiğimiz önerilerle yaşanan tüm sorunlara çözüm üretmeye çalışacağız. Sorunları çözmesi gereken tüm kamu kurumlarının görev ve sorumluklarını yerine getirmesi için üzerimize düşeni yapacağız. Kısacası eğitim alanında sorun yaşayan tüm kesimlerin sesi olup, yanı başlarında olacağız.”

KURULDA KİMLER VAR?

Eğitim İzleme Kurullarını oluşturacak 18 Sivil Toplum Örgütü ve siyasi partinin isimleri şöyle:

“Eğitim-Sen, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Mülkiyeliler Birliği, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), İnsan Hakları Derneği (İHD), Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Tabipleri Birliği (TTB), HALK EVLERİ, Öğrenci Veli Derneği (VELİ-DER), Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (ÖV-DER), Eğitimciler Derneği (EĞİT-DER), Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Genel Merkezi (YKKED), Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Derneği, SOL Parti, EMEK Partisi, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)”