Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), yarın Meclis’e getirilecek Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin geri çekilmesi talebiyle sendikanın genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Açıklamada konuşan Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, söz konusu kanun teklifinin, eğitim çalışanları ve sendikaların tamamına yakının eleştirilerine rağmen Meclis’e getirilmesinin planlandığını söyledi.

‘SINIRLI DÜZENLEMELER KABUL EDİLEMEZ’

Teklifin biçimi ve sınırlı içeriği açısından bir meslek kanunu olmaktan çok uzak olduğunu dile getiren Kurul, “Kanun teklifinde özel okullar ve kurslarda çalışan öğretmenlerin ekonomik ve sosyal haklarına ilişkin hiçbir düzenleme olmaması çok önemli bir sorundur. Ülkemizde bulunan bütün meslek kanunları, kamu özel ayrımı yapmaksızın ilgili mesleğe ilişkin düzenlemeler içerirken, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin sadece kamuda çalışan öğretmenlere yönelik sınırlı düzenlemeler içermesi kabul edilemez” dedi. Kurul, “Eğitim sisteminin en önemli unsurlarından birisi olan öğretmenlik mesleği gibi önemli bir konunun birkaç kanun maddesi üzerinden büyük ölçüde statü farklılaşması ve maaş artışına indirgenmesi doğru bir uygulama değildir” diye konuştu.

‘AYRIMA SON VEREN DÜZENLEMELER YAPILMALI'

Teklifte eşit işe eşit ücret ilkesinin ihlal edildiğini vurgulayan Kurul, “Aynı işi yapan öğretmenlerin uzman öğretmen, başöğretmen gibi statü farklılıkları üzerinden ayrıştırılması, hatta kendi içinde bölünmesi işyerinde çalışma barışının bozulmasına neden olacak, eğitim sistemi bu durumdan kaçınılmaz olarak olumsuz etkilenecektir. Yapılması gereken öğretmenleri statülerine göre sınırlandırıp, birbirine rakip haline getirmek değil, öğretmenler arasında halen var olan sözleşmeli, kadrolu, ücretli öğretmen ayrımlarına son veren ve kadrolu çalışmayı esas alan düzenlemeler yapmaktır” diye belirtti. 

EĞİTİM EMEKÇİLERİNE ÇAĞRI

Kanun teklifi hazırlanırken 5 Ekim 1966 yılında kabul edilen, ILO-UNESCO ortak belgesi olan Öğretmenliğin Statüsü Tavsiye Kararının yok sayıldığını hatırlatan Kurul, şunları söyledi: “Türkiye tarafından da onaylanan Tavsiye Kararı öğretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik olarak bugüne kadar atılmış en önemli ve kapsamlı adımdır. Eğitim Sen olarak yarın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi ile ilgili olarak, eğitim alanında örgütlü bütün sendikalara, sendikalı ya da sendikasız tüm eğitim emekçilerine ortak tepki göstermek adına çağrıda bulunuyoruz. Bugün bizleri farklı statüler üzerinden bölmek isteyenlere karşı birlikte hareket etmezsek, hiçbir meslektaşımızın onaylamadığı bu düzenlemeyi geri çektiremezsek, yarın daha büyük saldırıların hedefi olmamız kaçınılmaz olacaktır.”