Koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden çevrimiçi yapılan eğitime öğrenciler teknik imkan ve maddi yetersizlik nedeniyle ulaşamıyor. Öğrencilerin sorunları devam ederken, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) gibi sınavların kapsamında değişiklik olmayacağını ve tüm müfredattan öğrencilerin sorumlu tutulacağını açıkladı. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) İstanbul 3 No’lu Şube Başkanı Ayfer Koçak, yetkililere “Uzaktan eğitime eşit şekilde erişemeyen öğrenciler sınavlarda nasıl eşit olacak” diye sordu.

ÖĞRENCİLER MAĞDUR

Pandemiyle birlikte eğitimdeki sorunların gün yüzüne çıktığını ve bu süreçte de yaşanan sorunların hükümet kaynaklı olduğun ifade diyen Koçak, “En büyük sorunlardan birisi, teknik alt yapının olmadığını bilmelerine rağmen öğrencileri mağdur etmeleri” dedi.

EŞİT OLACAK MI?

Koçak, şöyle konuştu: “Eşit şartlarda eğitim almayan öğrencileri aynı sınava tabi tutuyorsunuz ve o sınavdan aynı başarıyı elde etmelerini istiyorsunuz. Bu mümkün değildir. Ötekileştirilmiş çocukların sınav sistemiyle daha da ötekileştirildiğini görüyoruz. Birçok öğrencinin eğitime erişemediği bilinmesine rağmen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğrencilerin tüm müfredattan sorumlu tutulacağı yönünde açıklamalarda bulundu. Milyonlarca öğrencinin eğitime erişemediğine tanık olup bu açıklamayı yapanlar, her öğrencinin eşit şekilde erişemediği uzaktan eğitimin sınavlarının eşit olacağını düşünüyor mu?”

EĞİTİM DEĞİL İLETİŞİM

Uzaktan eğitim sürecinin “eğitim değil yalnızca iletişim” olduğunu belirten Koçak, ancak nitelikli bir yüz yüze eğitimle öğrencilerin sınavlardan sorumlu tutulabileceğini söyledi. Pandemi sürecinde iktidarın eğitimin nitelikli hale gelmesi için herhangi bir hazırlık yapmadığına işaret eden Koçak, “Sağlanmayan koşullarla yüz yüze eğitim sekteye uğratılmıştır. Sürecin yüz yüze eğitimin şartlarına uygun hale getirilmesinden yanaydık” ifadelerini kullandı.

SINAVLARIN GEÇERLİLİĞİ YOK

Koçak, ekledi: “Biz, bulunduğumuz yüzyılda sınav sisteminin karşılığı olmadığını, sınavların kaldırılmasından yana olduğumuzu söylerken, pandemi gibi bir kriz sürecinde öğrencileri tüm müfredattan sorumlu tutanlar bilmelidir ki sınavların geçerliliği de seçiciliği de kalmamıştır. Adaletli olması da mümkün değildir. Bu nedenle özellikle bu süreçte sınavlar yapılmamalıdır.”

Mezopotamya Ajansı / Berfin Karaman